Op maandag avond hebben we een gesprek gehad met Rob Jansen over de perikelen rond de club en de geruchten rond een mogelijke inmenging of overname en wat daar van waar is. Rob was niet in Nederland en wij hebben dit gesprek dan ook telefonisch gevoerd. Hieronder staat een bijna letterlijk verslag van een openhartig gesprek.

Intro door Rob Jansen:
De club dient aan de stad Den Haag toe te behoren en niet meer een eigenaar. Of die nou pipo de clown heet of wie dan ook. Dat betekent voor de gemeente dat die zou moeten helpen, om die club uit handen van chinese mensen te krijgen, dan moet daar een oplossing voor worden gevonden, in de vorm van een stichting of de oude vorm van vroeger, wij zetten dan vervolgens de club op in twee jaar of drie jaar en gaan dan weer weg. En zijn vervolgens wat we ons leven lang al zijn – supporter – klaar meer niet.
Dus alle verhalen eromheen over overnames, truukjes, slimmigheden, uitspelen, ik heb nog nooit met de gemeente gesproken, ik heb nog nooit een gesprek gehad bij de gemeente, de gemeente heeft op een interview van mij niet eens gereageerd, nooit antwoordt op gehad. Dus, tot op de dag van vandaag, alle verhalen, 1000% onzin.

HCF: Waarom zien we nou nooit de Haagse zaken mensen bij elkaar komen en samen gaan zitten om de club te helpen, want niemand is er bij gebaat dat de club omvalt?
RJ
: Nee dat klopt, helemaal. Daar kan ik alleen moeilijk antwoord op geven. Er leeft heel veel rancunes bij mensen, ook bij mij, daar ben ik ook eerlijk in. Maar je hebt er ook gelijk als je zegt, kap daar nou eens mee en gaat met elkaar zitten. Ik heb alleen geen goed gevoel bij overnames meer van mensen die dat willen doen met vastgoed reden, ik ben ADO supporter vanuit mijn familie, ik heb de club een keer mogen redden, allemaal als liefde gedaan en ook een hoop toestanden. Ik heb me vader nog vanuit het stadion mogen begraven maar meer eer kan de club niet toewijzen. Ik heb er geen zin in om in een groep te belanden, wat de namen ook mogen zijn, van vastgoed, daar zie ik niks in, want dan wordt het verhandeld, verkocht er wordt weer zoals met van der Kallen technieken aan verdiend, ik doe daar niet aan mee. Ik wil dat die club terug gaat naar de stad Den Haag naar supporters en mensen in een stichting, kan mij het schelen, in plaats van dat er weer een wijsneus gaat zitten met ze vriendjes en allemaal slimme dingetjes gaat doen.

HCF: Maar wij kunnen niet dat soort mensen bij elkaar krijgen, jij wel, stel bijvoorbeeld dat je afspreekt met elkaar ieder legt 1,5 ton in, of een willekeurig ander bedrag, wij kunnen dat niet jij wel, dan komt er iets in beweging….
RJ: Daar heb ik ook wel een verhaal bij, ik heb gezien in de stad Den Haag bij de mensen met centjes, ook toen ik begon, dat in de stad Den Haag weinig zit, er wordt door dat soort mensen heel veel geroepen en geschreeuwd maar op het moment dat ze die portemonnee moeten trekken doen ze helemaal niks. Ik weet nog dat Ringelenstein het heeft gedaan, ik heb het gedaan in 1 hele beroerde nacht, en heb toen omdat de nood zo hoog was een bedrag betaald zonder daar goed over na te denken. Maar die mensen bestaan niet meer, die zijn weg. Ook de groep vastgoed mensen in Den Haag, die het makkelijk kunnen betalen, die gaan dat niet doen want die willen er aan verdienen. Je moet kijken, wat koop je nou eigenlijk? Je koopt romantiek, je koopt de kleuren, de geschiedenis, je liefde verder koop je niks. Je hebt geen parkeerterreinen, je hebt geen vastgoed, geen stadion, want dat is allemaal van andere mensen of het is van de gemeente, klaar! Nou en dat hebben wij toen ook gedaan, we kochten ook niks, nul. De mensen die nu instappen moeten de schuldenlast betalen aan de chinezen en weet ik wat er allemaal nog op die plank ligt, geen idee ik heb de financiële papieren er nooit van gezien. Dan koop je dat om te beginnen met een heropbouw, klaar! Dat is het. En voor de rest niks, want de gemeente gaat geen vastgoed weggeven, dat kun je allemaal uit je hoofd zetten, dat doen ze nooit, kansloos.

HCF: In het verleden hebben ze wel iets gedaan met bijvoorbeeld, parkeerterreinen.
RJ: Da’s waar wat je zegt, maar wat is nou de oplossing? Want daar gaat het in feite om, nou die oplossing is niet met vingers wijzen naar andere mensen, want die mensen, die deze rare verhalen in jullie oren fluisteren, daar moet je misschien eens wat kritischer naar gaan luisteren.

Ze laten nooit deze club kapot gaan, dat kan niet. Dat bestaat niet in mijn ogen.

HCF: We worden overladen met details wat veel emotie teweegbrengt. Dus eens, de voetbal-wereled is pure manipulatie.
RJ: Je hebt een mega probleem, een mega-probleem. Kijk de club laten verdwijnen, da’s dus de licentie via de KNVB, of faillissement, vanuit de aandeelhouder uit China, daar ligt in november een deadline heb ik begrepen, volgens de reglementen. Maar ik ga d’r vanuit, da’s wat ik hoop, dat de gemeente nooit, nooit het grootste volkstheater in de stad Den Haag kapot zal laten gaan. Ze laten nooit deze club kapot gaan, dat kan niet. Dat bestaat niet in mijn ogen.

HCF: Maar stel dat ze ineens zeggen, we gaan de club niet redden, wat dan?
RJ: Nou dat kan ik je precies vertellen, daarom vind ik het ook heel raar dat de gemeente nooit op ons heeft gereageerd, want ik heb dat interview bewust gegeven, en bewust een boodschap afgegeven die eigenlijk omarmt moet worden door iedereen in Den Haag want je bent dan af van het gezeik, van al die mensen die de club willen kopen als hobby en geen idee hebben wat ze kopen, wat ze weten geeneens wat een voetbalclub is, ze hebben geen idee. Dat signaal is duidelijk, daarna heb ik nog twee of drie keer gezegd tegen verslaggevers van Radio West of zo, jongens van mij mag je mijn boodschap verkondigen, maar die gemeente moet wel contact opnemen met mij. Nou ik heb nooit contact gezocht met de gemeente, ik heb nooit wat van de gemeente gehoord, ze hebben niks nul gereageerd op mijn berichten in de media. Als die gemeente nou zegt, luister we hebben nou met heel veel mensen gesproken, hebben allemaal grote monden, en die hebben nog nooit wat gedaan, uit Amerika of weet ik veel waar ze allemaal vandaan komen, ik heb geen idee. Dan roepen we een groep om de tafel, ook al vindt die groep elkaar niet zo aardig, dan verschijn ik, dat doe ik, en dan verschijnt ook bijvoorbeeld een Knijff. Nou de een mag elkaar wat meer als de ander, dat zal dan wel, maar dan ga ik daar ook verschijnen. 1000% procent, zeker en natuurlijk doe ik dat, dan laat ik niet het erfgoed van me vader kapot gaan, en dat heb ik al een keer gedaan. Want wij hebben al een keer ons geld gebracht waar ons mond ook is, dat heb ik van de rest nog niet gezien. Dus het is wel allemaal leuk al die verhaaltjes in de stad, maar dan verschijn ik ook, maar er moet iemand het initiatief nemen, iemand, nou ja moet ik dat dan weer doen? Moet ik de gemeente oproepen, nou ja het zou kunnen.

Dan roepen we een groep om de tafel, ook al vindt die groep elkaar niet zo aardig, dan verschijn ik, dat doe ik. Nou de een mag elkaar wat meer als de ander, dat zal dan wel, maar dan ga ik daar ook verschijnen.

HCF: Wij denken dat jij wel daar de aangewezen persoon voor ben. We hebben al zoveel bla-bla figuren gehad, rondom die club, met alle goede bedoelingen ook. Maar er moet iemand opstaan met aanzien, en daar ben jij er wel 1 van, dus zou je dat willen doen?
RJ
: Ja daar ben ik best toe bereidt. Waarom zou ik daar nee op zeggen, het zou zelfs raar zijn als ik daar nee op zeg.

HCF: Top natuurlijk maar wat is daar dan voor nodig?
RJ
: Nou dan moet ik de gemeente bellen, ik weet bij god niet wie. Ik ken daar helemaal geen sterveling.

HCF: Nou dan kunnen wij daar toch in bemiddelen, dan gaan wij mensen, zoals een Richard de Mos benaderen of anderen, binnen de gemeente om dit voor elkaar te krijgen.
RJ: Ik weet niet of Richard de juiste persoon is, maar hij is wel een voorvechter voor Den Haag, da’s zeker. Maar wie is de baas bij de gemeente? Da’s een wethouder of net onder de wethouder, een directeur financiën.

HCF: Bredemeijer misschien?
RJ
: Die naam heb ik ook wel eens eerder gehoord, maar ik zou het niet weten. Als jullie dat kunnen achterhalen, ik heb niet zoveel met politiek. Kijk er is wel wat te bedenken, ik moet weten wie ik binnen de gemeente een telefoontje moet geven, daar ben ik wel toe bereidt. Maar dan moet de gemeente mij wel uitnodigen.

HCF: Heb je het idee dat er vanuit de gemeente wordt tegengewerkt?
RJ
: Het lijkt me heel raar, waarom zouden ze dat doen? Wie wil dan de club ADO kapot maken in de gemeente.

HCF: Nou er is zijn vele tientallen miljoenen in het stadion gaan zitten, dat zijn ze kwijt nu, en als er een projectontwikkelaar instapt en die kan ze plan uitvoeren dan kan de gemeente daar in meegaan en dan zetten ze daar wat flats neer en wat bedrijfsgebouwen waardoor ze in ieder geval nog iets terug verdienen van die 70 miljoen die er al is in gaan zitten…
RJ
: Ja, ja ik snap jullie wel. Ik denk zover nog helemaal niet. Maar ik snap wel de gedachtegang van complotten, zakkenvullerij, ik snap ‘m, we komen niet uit een ei met z’n allen. Maar ik kan me dit niet voorstellen dat ze daar aan meewerken want daar wordt doorheen geprikt. Dan krijg je een volksoproer, zulke helden zitten er niet in de politiek, kan ik je mededelen. Ja het kan, maar ik betwijfel het zeer. Ook de vastgoed mensen die daar aan meewerken die kunnen ook lachen. Dan loop zelfs ik mee.

RJ: Laten we constructief blijven denken. Je moet partijen bij elkaar halen, dan hoor ik ook, als ik daar zit bij de gemeente en ook de vastgoedjongens verschijnen, dan kan ik snel genoeg beoordelen of daar spelletjes worden gespeeld, of leugens bedrog, of dat klopt. Da’s de enige manier. Ik ben best bereidt daar een poging in te doen of Richard doet die poging, vind ik ook goed maar ik kan het ook zelf doen door de juiste persoon te bellen en te zeggen “nou luister ik heb er over nagedacht en heb met heleboel mensen gesproken, we willen onderhoud hebben bij de gemeente”, “met allemaal die nu nog in de game zitten voor de overname, geen idee wie dat zijn, maar dat weten zij wel, laten we 1 keer om de tafel gaan”. En kijk als ze dat weigeren, dan ga ik direct mee met jullie verhaal.

HCF: Wij gaan Richard de Mos vragen om een naam aan te leveren van de juiste persoon bij de gemeente
RJ
: Als ik die naam heb en een mobiel nummer, dan ga ik wel bellen en dan horen jullie wel hoe dat het er voor staat.

HCF: Wat zou nou volgens jou de reden kunnen zijn van de hele malaise waar we nu inzitten?
RJ
: Dat antwoord kan ik je wel geven. Waarom heeft Barcalona 1.3 miljard schuld? Waarom heeft ADO een schuld van miljoenen? Dat is omdat clubs geregeerd worden door emotie en mee willen doen, applaus willen hebben van de tribune, spelers kopen die je niet moet kopen, trainers halen die je niet moet halen, salarissen betalen die je niet moet betalen. En jeugopleiding helemaal naar de klote geholpen, de ADO jeugd is helemaal naar de klote, weg, dat was 1 van de beste in Nederland. Hoorde bij de top 3 van Nederland. Helemaal vernietigd, ja da’s de reden. En hoe komt dat? Ja, door mensen. Een club hoort cultuur bewakers te hebben, da’s geschiedenis van oud voetballers, die horen in elke club te zitten, of oud spelers met management capaciteiten.

HCF: Maar volgens de club zelf hebben ze dat toch, de HFC is toch zogezegd de club-cultuur bewaker of niet dan?
RJ
: Die oude groep da’s klaar, da’s toch dat ‘gouden aandeel’ wat ze bewaken of zo? Er zitten hele lieve mensen bij daar gaat het niet zo zeer om maar er moet een nieuwe generatie komen, en die moeten niet aan de zijlijn staan maar mensen die de cultuur van ADO snappen, de stad Den Haag snappen, die moeten erin. Dat zijn trainers, niet de accountant of de directeur, dat zijn andere mensen. Er zit nu geen cultuur meer, me vriend Lex die huilt iedere dag dat ze club naar de klote gaat. Maar mensen als Lex heb je nodig, maar dan jonger, Lex wordt ook ouder.

HCF: Wat wij nu alleen nog maar zien is dat over vier weken onze club plat ligt als we zo doorgaan.
RJ
: Nou ga nou achter die naam aan, als iemand mij een naam kan geven binnen de gemeente dan ga ik er achter aan. Vergeet voor nu alle geheime verhalen, oplichting, fraude, zakkenvullerij en weet ik wat al niet meer want die is er niet, althans niet van onze kant. 1000% niet, onthoudt wat ik gezegd heb, we willen die club helemaal niet we willen hem terugzetten waar hij hoort en dan ga ik daarna lekker weer op de tribune zitten en dan heeft opa z’n laatste kunstje gedaan voor Den Haag.

Dank voor je tijd Rob, we spreken gauw weer af om dit verder te bespreken.

Openstaand
  • Aandelen transfer

  • Aftreden huidige bestuur & directie
  • Toekomstvast plan
Voltooid
  • Nieuwe koper vinden

  • Licentie veiligstellen
  • Begroting geaccordeerd krijgen

Dit artikel delen? Kies uw favoriete platform.

Commentaren

Artikel commentaren

Om commentaar te kunnen geven op een artikel op de site dient u zich aan te melden. Reageer normaal! Afzeiken of scheldpartijen worden niet getolereerd.

Gerelateerde artikelen

Als je dit artikel interessant vindt, bekijk dan ook eens deze artikelen.

Home pagina