Net als eerder al met John van Ringelenstein en Rob Jansen hebben we vandaag een gesprek gehad met Martin Jol (MJ), hieronder het verslag van dit gesprek:

HCF: Wij vinden gewoon alle koppen bij elkaar, niemand uitsluiten, dus ADO familie, FC Den Haag familie alles en iedereen, ja toch?
MJ
: Ja precies. Plan is dan ook om certificaten uit te gaan geven, obligaties noem maar op. Dat iedereen een deel kan kopen. Vervolgens haal je voldoende geld binnen en dan ga je naar de gemeente en dan vraag je aan hun ook een bijdrage.

HCF: Ben je betrokken bij het overname proces als overname kandidaat?
MJ
: Ik ben de mensen zeer erkentelijk die hun nek hebben uitgestoken, ik vind namelijk dat je mensen niet achterin de rij moet plaatsen als ze bereidt zijn zoveel geld in een club te steken. Maar ze hebben mij (toen) gevraagd of ze gebruik mochten maken van mijn technische expertise. En ik ben nog steeds van plan om mijn bijdrage te leveren. Ik ga me niet verstoppen. En ik hoop dat iedereen dat doet.

HCF: Maar ben je dan dus ook bereid om aan tafel te gaan zitten?
MJ
: Ik ben bereid om met iedereen aan tafel te gaan zitten. Die zijn hakken in het zand zet voor ADO Den Haag.

Stel je voor dat er een nieuwe hoofdaandeelhouder komt, zoals Wang, dan zit je nog steeds met een minderheidsaandeel, die zou ik aan de man brengen (bijv. via een emissie). Want bij Den Haag werkt het niet met maar 1 eigenaar, dat is gebleken in onze historie met Stoop, met Alrecon, met Ringelenstein, met van der Kallen.

HCF: Maar daar zit dan toch ook een overeenkomst tussen jou en Rob Jansen, jullie delen dezelfde gedachte op het punt voor wat betreft een collectief ipv 1 eigenaar, of niet?
MJ
: Precies, ik ben het op dat punt eens met Rob Jansen.

MJ: Ik heb geprobeerd om een zinkend schip te redden vorig jaar. Jonge spelers erin te brengen. Met Rankovic toen ook besproken nieuwe energie erin, “New Energy”. Dat werkte niet, de ploeg had geen energie. Waar we trots op zijn is dat het toch gelukt is binnen een jaar, met allemaal jonge jongens. Het eerste staat nu bovenin en het tweede staat bovenin.

HCF: Ben je betrokken bij het overnameproces?
MJ
: Nee, maar ik heb me op aandringen van Ed Maas wel bij het HHC aangesloten. En als er een is die ik respecteer dan is het Ed Maas. Op de een of andere manier zien ze Ed Maas niet zitten bij de RvC van Den Haag en dat wordt tegen hem gebruikt. Hij wil alleen niet op de voorgrond, helemaal niet dus.

HCF: Wat wil jij dan?
MJ
: Dat de club overeind blijft. Met mensen die allemaal een steentje bijdragen. De ene 1000 euro met een certificaat, de andere een ton, en dan wil ik er een heleboel van hebben, dus mijn bijdrage leveren. Maar je gaat niet als je X miljoen op de bank hebt staan dat hele bedrag in ADO stoppen in je eentje toch?

HCF: Maar ook daar zie je weer de overeenkomsten met het verhaal van John van Ringelenstein en Rob Jansen, toch?
MJ
: Zeker, ja dat klopt.

HCF: Kunnen we (wij) dan niet faciliteren dat er een grote ronde tafel komt met allemaal van dit “soort” mensen aan tafel?
MJ
: Ben ik helemaal voor, want we hebben niet veel tijd meer. Mijn gevoel is dat alle mensen die willen dat ADO overeind blijft, erachter gaan staan en een bijdrage leveren in de vorm van een certificaat of een obligatie – een soort lening. Je kan ook niet verwachten dat 1 man dat doet. Er kan ook voor gekozen worden dat bijvoorbeeld mensen ervoor kiezen om het rendement te verkrijgen in de vorm van een seizoenskaart. We moeten er dus voor zorgen dat de club commercieel weer gezond wordt en er een continu aanvoer is van jonge talenten uit de jeugd.

Ik heb gedroomd dat Den Haag failliet ging

HCF: Maar dergelijke gesprekken zullen, met de diverse mensen die al een verleden met elkaar hebben zeker niet gemakkelijk worden. Daar moet je je dan ook op voorbereiden en er open voor staan om daar overheen te stappen en vooruit te kijken, toch?
MJ: Maar we zitten niet op andere golflengtes. Ik heb gedroomd dat Den Haag failliet ging “we moeten allemaal naar het stadion, iedereen die de club wil redden moet nu naar het stadion komen”. En toen kwamen ze en toen zeiden ze “wat gaan we doen?”, nou de ene dit de andere dat. Later dacht ik weer, als ik daar dan maar niet ineens alleen zit.

HCF: Wij willen dit waar nodig ook graag faciliteren, wij hebben namelijk geen voorkeur voor de een of de ander, het gaat om de club en het voortbestaan daarvan.
MJ
: Los van voorkeuren, ik heb een plan en dat betreft niet alleen Den Haag. Ik wil bijvoorbeeld ook dat de Aziatische gemeenschap een goed gevoel heeft bij de club. En dat we in de toekomst ook nog eens een speler in China kunnen verkopen.

HCF: Frustraties die er bij iedereen zitten gaan de club niet verder helpen, dus dat moeten we dan achter ons laten, toch?
MJ
: Mee eens, sterker nog ik heb altijd een goed gevoel bij van Ringelenstein gehad. Ik heb hem er notabene zelf bij gehaald. Den Haag is een verdeelde stad, daar moeten we vanaf.

MJ: Anderhalf jaar geleden of zo werd ik gevraagd door Wang, via Hamdi, om te helpen adviseren op het technisch beleid bij Den Haag. Wang wilde dat we gingen saneren en verjongen en dat hebben we ook gedaan.

HCF: Indien je instapt in de club. Heb je ook een beoogde kandidaat voor de invulling van de functie van algemeen directeur?
MJ
: Da’s een tendentieuze vraag, daar kan ik geen direct antwoord op geven. Maar, tuurlijk heeft Hamdi fouten gemaakt, toch denk ik dat Mo Hamdi de beste directeur is die we hebben gehad de laatste 20 jaar. Hij werkte zich een slag in de rondte. Hij is hardstikke handig, hij is met iedereen goed. Kijk je moet geen directeur hebben die zegt, we willen niet samen met de gemeente, zoals in het verleden.

MJ: Voor wat betreft de gemeente, je moet niet alleen door willen, zonder de gemeente. De gemeente is onze grootste supporter geweest. De laatste 40 jaar, altijd eigenlijk. Ik heb al 50 jaar ervaring bij de club, dus mijn beeld is dat we het samen moeten doen, de gemeente, de supporters moeten een stem krijgen, en dat moet niet met 100 man voor het stadion, maar structureel in de organisatie meedenken. Dus zelfs als je een commercieel directeur uit Wadinxveen wil halen moeten we kijken of daar niet iemand uit Den Haag voor is, liefst iemand met binding met de club, de Haagse identiteit moet terug in de organisatie. Dat was mijn intentie toen ik adviseur werd bij Den Haag, dan wordt het gezellig, mensen zoals een Aadje Kila, Tcheu La Ling, Cor Lems, Henk van Leeuwen, Martin Toet. Ik heb me vaak alleen gevoeld het afgelopen jaar, want ik heb nooit iemand gezien, maar ik heb toch doorgezet.

HCF: Heb je het idee dat er overname kandidaten zijn tegengewerkt door de gemeente of bestuurders van Den Haag?
MJ
: De gemeente is geen partij, die kan wel partij worden, want ik denk niet dat ze de club naar de knoppen laten gaan. Dat past ook helemaal niet in het verhaal dat Den Haag een topsport stad is, Den Haag is een verdeelde stad. De enige die zich qua inhoud inzet, da’s Richard de Mos. Ik vind dat de Haagse politiek nu maar eens erin moeten duiken, Den Haag is inhoud, er zijn nergens zoveel kampioenen als in Den Haag, en niemand die ze kent. We hebben geen cultuur meer, Waar zijn de topsport locaties gebleven?
Maar komt het ook niet omdat er haast geen Haagse wethouders meer zijn, ik weet het niet. Bredemeijer is een goeie vent dus ik hoop dat hij zich er ook vol mee gaat bemoeien, zodat ook hij een legacy achterlaat. Als je nou alleen al kijkt naar afgelopen wedstrijd, rijen mensen voor de loketten die willen kijken, dan kun je je toch niet voorstellen dat dit verloren gaat. Het zou gewoon niet zo moeten zijn dat je 10 miljoen moet sponsoren. Als nou iedereen een bijdrage levert, en de gemeente ook, dan ben je er toch?

MJ: Als je het mij vraagt, was Carlos Roeleveld, niemand kent hem, de laatste trainer bij de jeugdopleiding die spelers een gezicht heeft gegeven, mensen zoals Ferry Bodde, Romeo Castellen, Michael van der Heiden. Dat zijn ook de laatste voetballers geweest waar we geld mee hebben verdiend. Danny Bakker was de laatste die uit onze eigen ADO jeugd is doorgebroken.

HCF: Wat voor oplossing zie je dan om de club er bovenop te helpen?
MJ
: De oplossing is er nu al, een twee sporen beleid. Een spoor met de jeugdopleiding, de levensader van Den Haag. Maar dan hebben we nog een spoor, we moeten ook jongens aantrekken van 17, 18 en 19 jaar en toevoegen, waardoor je het presenteert als jongens uit je eigen jeugd. De aanvoer van spelers, dus de scouting is essentieel voor de club. Ondanks de misere hebben we toch nog voor 1,2 miljoen aan spelers verkocht. Da’s waar je geld mee genereert, de continue aanvoer van jong talent. Je zou zoiets als een fonds moeten starten, met een groep mensen, waar zelfs supporters aan kunnen meedoen om nieuwe talenten aan te trekken, “de Haagse Jantjes”.

MJ: Pardew was ook zo’n dingetje, ik heb hem niet gehaald. Ik ben pas in mei 2020 echt met het beleid begonnen. Ik heb ook niks te maken met al die Engelse spelers die toen gehaald zijn. Want vergeet niet, Fons is niet voor niks weggegaan, ze stonden onderaan niet bovenaan. Ik kan wel begrijpen dat ze het deden. Hij (Pardew)was ook nog eens trainer van het jaar geworden dus kan ik moeilijk zeggen dat het niks is. Misschien zou die het heel goed gaan doen, dat wist niemand op dat moment.

MJ: Iedereen heeft commentaar op de hoeveelheid spelers die gehaald zijn, en als je nu kijkt naar het 1e en het 2e dan mag je spreken van een knap staaltje scouting tijdens corona.
We hadden een visie, van der Dussen, Mo en ik. “We gaan verjongen en saneren”, iedereen verklaarde ons voor gek, hoe lang hebben we er over gedaan? 1 jaar, met minimale middelen. En degradatie was onontkoombaar.

Onze cultuur in Den Haag is zo “voor niks naar Den Haag”, “voor niks vreten en zuipen”

MJ: Onze cultuur in Den Haag is zo, “voor niks naar Den Haag”, “voor niks vreten en zuipen”, want al die gasten die nou wat zeggen hebben nog nooit een kaartje gekocht, zullen we wedden? Dus die club moet gered worden door iedereen, niet 1 iemand. En die moet ook nog eens de steun hebben van de gemeente. Den Haag moet je nu eerst commercieel op de rit krijgen. Ik weet hoe de commercie werkt in Den Haag, je moet niet op kantoor gaan zitten, dat werkt niet. Je moet een groep maken, naar buiten, op bezoek gaan.

MJ: Ik heb vanmorgen gehoord dat de enige reden is waarom de HHC het stadion willen kopen is omdat ze de huur omlaag willen krijgen. De kosten wegen nu niet op tegen de lasten. Dus je moet zorgen dat die begroting naar nul gaat, en die is niet naar nul. Als je nu zou vragen laat me de begroting eens zien, krijg je weer te zien 4,4 miljoen voor sales en commercie, maar hoeveel heb je dan werkelijk op papier aan toezeggingen? 2 miljoen, nou dan heb je weer een verlies van 2,4 miljoen, snap je? En ik mag het zeggen want ik ben echt de enige die alles onbezoldigd heeft gedaan. Ik heb nooit een vergoeding willen hebben, ik doe het voor me club. Het is al een doorn in mijn oog dat de heren van de RvC, de commissarissen van de club, volgens de statuten het ook gratis moesten doen, maar dat alle commissarissen gewoon een vergoeding krijgen.

HCF: De belangrijkste vraag die er nu ter tafel ligt is, wanneer kunnen we met jullie allemaal om tafel?
MJ
: Ik lees iedere dag in de krant groep Lentze/Jol, ik zag foto’s van mezelf in het stadion, en dan stond erbij “Jol neemt ADO over” en dan dacht ik, ik snap dat ze het stadion willen maar, dat is voor mij persoonlijk geen drijfveer. Dat zelfs me meisje zegt van “ga jij dat stadion overnemen? Waarop mijn reactie is “Ik weet van niks”.

We moeten nu met een oplossing komen. Maar de realiteit is dat we moeten afwachten, de gemeente laat zich toch niet dwingen om een stadion te verkopen, dus die komen met een bod waarvan Lentze zegt, dat ga ik niet doen. Maar ik hoop wel dat Lentze mee blijft doen, want je blijft zitten met dat minderheidsaandeel, en dan staat iemand er helemaal alleen voor. En dat moet je niet willen.

Martin Jol bedankt voor je genomen tijd en moeite voor dit interview.

Foto bron: AD – Martin Jol van Laurens Lindhout

Openstaand
  • Aandelen transfer

  • Aftreden huidige bestuur & directie
  • Toekomstvast plan
Voltooid
  • Nieuwe koper vinden

  • Licentie veiligstellen
  • Begroting geaccordeerd krijgen

Dit artikel delen? Kies uw favoriete platform.

Commentaren

Artikel commentaren

Om commentaar te kunnen geven op een artikel op de site dient u zich aan te melden. Reageer normaal! Afzeiken of scheldpartijen worden niet getolereerd.

Gerelateerde artikelen

Als je dit artikel interessant vindt, bekijk dan ook eens deze artikelen.

Home pagina