Als Den Haag-supporter dacht je de afgelopen decennia toch wel het één en ander meegemaakt te hebben. Op sportief vlak hebben we slechte tijden maar soms ook redelijke tijden gekend.

Buiten het veld was het vanaf de begin jaren tachtig spraakmakend en dan meestal niet in de goede zin van het woord, maar saai was het nooit.

Op financieel en bestuurlijk vlak is het eigenlijk ook altijd onrustig geweest en misschien past dat ook wel bij Den Haag. Je oogst wat je zaait natuurlijk. Alleen kon er vroeger een beschuldigende vinger naar de supporters worden gewezen, maar die vlieger gaat niet meer op.

Toen de club verkaste richting het Forepark, verloor de club een gedeelte van haar identiteit. Alles in het nieuwe stadion moest veilig, modern en vooral veel ruimtes voor eventuele sponsoren. Het woord infrastructuur was één van de belangrijkste woorden die gebruikt werd, terwijl datzelfde woord (infrastructuah? Hoe schrêffiedat??) nooit zou hebben geklonken in het prachtige Zuiderpark. Daar was geluk nog heel gewoon.

Maar 14 jaar na de verhuizing mogen we toch wel de balans opmaken dat het water nog nooit zo aan de lippen heeft gestaan als nu en misschien nog wel wat daar overheen!

Het is voor mij alweer de vijfde degradatie en ze waren altijd pijnlijk. Maar dit keer met een team wat allesbehalve Haags was. Uit alle hoeken van Europa werden spelers vandaan getrommeld en velen van hen vertrokken na de degradatie ook weer met een stille trom.

Op het veld was het niet om aan te zien, maar dit was nog niets vergeleken bij de klucht die zich búiten het veld afspeelt. De club staat in de brand en als een leek aan mij vraagt wat de situatie bij onze club is, dan is dat gewoon niet te beschrijven zo wollig als het is. De Chinese eigenaar UVS probeert de club te slijten, maar niemand kan nog steeds goed uitleggen waarom ze überhaupt ooit aan deze luchtfietserij begonnen zijn? We kunnen dan wel ouderwets gaan kankeren op onze Aziatische grootaandeelhouder, maar deze partij heeft er toch vele miljoenen in gestoken.

Dus misschien hebben diegenen die in Den Haag de centjes mochten gebruiken het ook niet al te best gedaan, met alle gevolgen van dien…

Nu zitten wij op een stuurloos schip, wachtende op een kapitein of liever een vloot die ons in rustig vaarwater brengt en nog mooier; in een veilige haven.

Niettemin zie ik onze trotse Haagse ooievaar als een feniks die, als ik de encyclopedie mag citeren, een mythische vogel is. Die na een bepaalde periode verbrand en daarna herrijst als een nieuwe jonge vogel. Als zodanig staat hij symbool voor onsterfelijkheid en opstanding.

En onze Haagse ooievaar heeft natuurlijk ook voor hete vuren gestaan. Denk maar eens aan de tribunebrand na de degradatie in 1982. De eerdere bijna-faillissementen die we ternauwernood overleefden.

De opstanding is óp het veld al begonnen, met een jong, enthousiast team die de eerste periode binnen hebben gesleept. Bovendien met een Haags tintje met spelers als Thomas Verheijdt en Sem Steijn. Nu al veel leuker om naar te kijken dan het vreemdelingenlegioen van de afgelopen twee jaar.

Het is nu aan mensen -met hopelijk een Haags hart- om de ooievaar die pronkt op het logo, onsterfelijk te houden. Ik mag alleen maar hopen dat de intenties van diegenen oprecht zijn en dat het clubbelang boven ego, stadionwaarde en parkeergrond zal staan.

Dat onze Haagse club authentiek zal blijven. Zoals ook weer de afgelopen dagen bleek, toen honderden supporters met groots vuurwerk de spelersbus diep in de nacht opwachtten.

Of bij het grootse afscheid van Dani Ebben, wat aantoont hoe diep de emoties en betrokkenheid bij de supporters is met de club en haar mede-supporters.

Mochten geïnteresseerden met een enigszins gevulde portemonnee dit lezen, aarzel niet te lang. Aan het einde van de rit gaat het er niet om hoeveel geld je op de rekening hebt staan. Maar wat je er mee gedaan hebt.

En je kunt -en hopelijk met meerdere gelijkgestemden- de opstanding van een mythische vogel in gang zetten.

Tot grote vreugde van duizenden Haagse supporters die na alle vuurtjes wel eens witte rook willen zien!

Supporter – Vak Q

 

 

 

 

 

Openstaand
  • Aandelen transfer

  • Aftreden huidige bestuur & directie
  • Toekomstvast plan
Voltooid
  • Nieuwe koper vinden

  • Licentie veiligstellen
  • Begroting geaccordeerd krijgen

Dit artikel delen? Kies uw favoriete platform.

Commentaren

Artikel commentaren

Om commentaar te kunnen geven op een artikel op de site dient u zich aan te melden. Reageer normaal! Afzeiken of scheldpartijen worden niet getolereerd.

Gerelateerde artikelen

Als je dit artikel interessant vindt, bekijk dan ook eens deze artikelen.

Home pagina