Het leek ons wel eens leuk om te horen hoe journalisten tegen het recente verleden en de huidige perikelen aankijken bij de club.
Vandaag een exclusief interview met Marijn Abbenhuijs:

 

HCF: De overname door een buitenlandse investeerder in 2014, hoe keek jij hier tegenaan? Liep je ook de polonaise met het vooruitzicht om ADO voortaan te mogen becommentariëren bij bijvoorbeeld een wedstrijd in de poule-fase CL tegen Barcelona?

M.A.: Ik ben geen supporter van ADO, dus in 2014 volgde ik de club nog zoals ik het hele voetbal volgde: met gemiddelde interesse. Ik heb toentertijd met scepsis naar het nieuws over de Chinese overname gekeken. Eerst zien, dan geloven.

HCF: De eerste overname-perikelen dienden zich eigenlijk direct al aan door het uitblijven van het overnamebedrag. Ging toen ook al een belletje bij je rinkelen?

M.A.:Ja, daar kwam de scepsis vandaan. Het was al meteen een beetje een vaag verhaal, natuurlijk.

HCF: De jaren daarna en laten we het kort houden tot 2020 zijn toch ellendig geweest op bestuurlijk gebied. Directeuren kwamen en gingen. Vreemde aankopen op spelersgebied enzovoorts.
Was het toen al duidelijk dat het trekken aan een dood paard was voor UVS?

M.A.: Ik kreeg eind 2018 voor het eerst een beeld van hoe het er achter de schermen aan toeging, toen ik met hulp van een paar deskundigen vanuit het bedrijfsleven en de voetbalwereld naar de jaarcijfers van ADO ging kijken. Op dat moment had ik eigenlijk een beetje medelijden met Wang. Want zijn geld werd over de balk gesmeten en ik kreeg niet de indruk dat hij daar iets aan kon doen.

HCF: Wat is voor jou (buiten de huidige perikelen, daar komen we zo op) het absolute dieptepunt op bestuurlijk niveau?

M.A.:Ik vond dat moment, eind 2018, een dieptepunt, omdat het verlies van ruim 3 miljoen euro werd gepresenteerd als een groot succes. Ik heb toen veel over me heen gekregen vanuit de club, ook via mijn collega’s, over wat ik erover opschreef. Je kon toen al zien dat het op een gegeven moment goed mis zou gaan. Daarnaast was de periode vanaf januari 2020 natuurlijk een aaneenschakeling van dieptepunten. De komst van Pardew vond ik nog wel interessant, maar wat al die huurlingen kwamen doen? En wat ik ook nooit begrepen heb, is waarom vorig jaar naast alle jonge spelers (dat leek me logisch) ook spelers als Morrison, Karelis, Gomelt werden gehaald. Martin Jol heeft me er weleens uitleg over gegeven, maar ik begrijp het nog steeds niet.

HCF: Ligt het nou aan de directies die kwamen en gingen of kan je toch ook UVS als schuldenaar aanwijzen?

M.A.:Wat mij betreft lag het voornamelijk aan de directies.

HCF: In zijn algemeenheid: clubs in het Nederlandse voetbal, het is vaak toch één groot drama op bestuurlijk gebied? Waar ligt dat aan? De heren zijn geschoold, topfuncties in het bedrijfsleven gehad maar kunnen een BVO niet besturen…is dat de opportunistische voetbalwereld? Winnen of verliezen maakt een trainer…maar in dit soort gevallen ook de directie?

M.A.:Ja, als je een euro over hebt, geef je het uit aan de spelersselectie en niet op kantoor. Alles draait om het eerste elftal, in de rest wordt relatief weinig geïnvesteerd. De beslissingen die gemaakt worden, gaan over sportief succes op korte termijn. Daardoor zie je vaak dat succes slechts kortstondig is. Kijk naar Feyenoord, daar stort het na elk kampioenschap voor jarenlang in elkaar. Daar komt bij dat die prestaties veel emoties oproepen en daarbij komt dan weer een druk kijken die je in het bedrijfsleven niet voelt. Ik kan me ook wel voorstellen dat spreekkoren van de supporters directeuren kunnen beïnvloeden om andere beslissingen te nemen dan ze zelf eigenlijk verstandig vinden, bijvoorbeeld.

Laten we overstappen naar de huidige perikelen omtrent de club;

HCF: Hoe is het mogelijk dat wat al zeker zes maanden speelt nog steeds geen fatsoenlijk perspectief heeft?

M.A.: Dat komt door de slechte financiële huishouding van de club, opgebouwd over een veel te lange tijd. De club moet heel flink door elkaar worden geschut en dat doe je niet één-twee-drie, dat gaat tijd kosten. Tijd en veel geld en dat hebben de koopkandidaten er onder de huidige voorwaarden niet voor over gehad. Tegelijkertijd was de gemeenteraad er nooit mee akkoord gegaan als het college al in een vroegtijdig stadium had geopperd de club te redden, terwijl er wel steeds onderhandelingen met marktpartijen plaatsvonden.

HCF: Is Reiziger (de herstructureringsdeskundige) wel of niet goed bezig i.c.m. met de WHOA regeling? Er gebeurt toch veel te weinig.

M.A.: Dat kunnen wij toch niet weten? Hij onderhandelt met alle schuldeisers van de club en deelt dat met niemand. Dat lijkt me ook niet meer dan logisch. Ik weet inmiddels wel dat de gemeente, de grootste schuldeiser, 80 procent niet meer terugkrijgt. Dat is dus 80 procent van de stadionhuur die al sinds de coronauitbraak niet meer is betaald. Dat is het enige signaal dat ik heb over de uitkomst van de WHOA.

HCF: Wat denk je over de HFC, STA en directie op dit moment? Laten zij steken vallen?

M.A.:Het is makkelijk wijzen. Ze hebben veel kritiek gekregen van verschillende koopkandidaten, maar je moet je wel realiseren dat het in het belang van die partijen is dat ze de club kunnen overnemen onder omstandigheden die voor hen het gunstigst zijn. Je kunt je echt wel afvragen wat je daar allemaal voor moet opofferen. Dat de HFC en de STA zich bereid hebben getoond om die aandelen in te leveren en dat iedereen zijn eigen positie wil opofferen zodra er een nieuwe eigenaar is, is echt heel wat.

Want in feite kan dat ook betekenen dat de volgende eigenaar de club over pak ‘m beet 10 jaar verkoopt aan een nieuwe Wang, die een nieuw stadion laat bouwen in Middelburg en ADO in een paars tenue laat spelen. Zover zal het normaal gesproken natuurlijk niet komen, zeker niet als de club in Haagse handen komt, zoals met Groep Lentze/Jol, maar toch. Zouden jullie het dan niet fijn vinden als de club gewoon weer van de club zelf is? Als je überhaupt niet meer afhankelijk bent van de grillen van een eigenaar? Als je gewoon gedwongen bent om alleen maar geld uit te geven wat je ook daadwerkelijk hebt, omdat je het nergens anders vandaan kunt halen?

Dat kan de uitkomst ook worden, hè. Dat de gemeente de club te hulp schiet, dat de club via de WHOA de aandelen van Wang in handen krijgt en dat er daarna wordt gebouwd aan een gedegen toekomst, waarschijnlijk met een andere directie en met een sterk hervormde RvC. Waarom zou dat scenario per definitie slechter zijn dan het scenario waarin er een nieuwe eigenaar komt? Ik denk dat het heel moeilijk is om daar de juiste afwegingen in te maken, maar ik wil niet geloven dat de mensen die daar iets over te zeggen hebben die afweging in hun eigen belang maken in plaats van in het belang van ADO.

HCF: Krijgen jullie de “verantwoordelijken” op regelmatige basis te spreken of is de deur dicht?

M.A.:De deur is zeker niet dicht. Ik kom Reijntjes regelmatig tegen en dan geeft hij overal antwoord op. Telefonisch heb ik ook contact met alle verantwoordelijken gehad. Ik heb telefoongesprekken kunnen voeren met Van Steenis, Reiziger, Reijntjes, Stolte, maar niet vaak. Heel af en toe kun je eens iemand quoten, maar over het algemeen spreek je af dat je dat niet doet. De officiële communicatie gaat via hun woordvoerder en dat is ook een normale situatie.

HCF: Op welke manier zou UVS via de WHOA eventueel haar aandelen kwijt kunnen raken. Hoe gaat dat in zijn werk? En hoeveel invloed heeft ADO in dat geval op wie de nieuwe grootaandeelhouder wordt?

M.A.: Aan het einde van de WHOA beslist de rechter op welke manier ADO een doorstart moet maken. De rechter kan daarbij ook beslissen dat de aandelen bij de NV terecht komen. Aandeelhouders hebben bij een faillissement altijd de laagste rang bij de afhandeling ervan, dus zij kunnen daar niets tegenin brengen. In het WHOA-traject gaat het in principe om een faillissement, alleen maakt de club een doorstart in plaats van dat het ophoudt te bestaan.

ADO is op dat moment weer zelf eigenaar van alle aandelen, dus heeft het volledige controle over wat daarmee moet gebeuren.

HCF: Sportief is het, na alle ellende van vorig jaar, prachtig wat de spelers en staf presteren. Afgezien van de 6 (9) punten aftrek die volgens de rigide regels van de KNVB gelden is dat toch geweldig?

M.A.: Zeker. Heel indrukwekkend wat de spelersgroep laat zien. Razend knap, had ik niet verwacht.

HCF: Hoe zit jij erin? Je bent sportjournalist en geen politiek verslaggever maar soms krab  jij jezelf toch ook achter je oren door wat er allemaal gebeurt met de club?

M.A.: Ja, ik volg de club nu een aantal jaar op de voet en val van verbazing in verbazing. Dat maakt het werk overigens wel interessant.

HCF: Afgelopen zondag  (ADO-Den Bosch) was geen al te beste wedstrijd, maar jij hebt dan toch ook een topdag, al is het voetbal een niveau lager?

M.A.: Haha, ik geniet tijdens de wedstrijden zeker. Mooi dat er weer publiek is, mooi dat er veel gebeurt tijdens die wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie.

HCF: Die emoties die loskomen bij supporters kan je je daar iets bij voorstellen?

M.A.: Honderd procent. Ik weet hoe het is om hartstochtelijk fan te zijn van een club. Ik heb jullie moedeloosheid, woede en verdriet ook gevoeld.

HCF: Hoeveel uur besteed je gemiddeld aan ADO?

M.A.: Te veel. Het is meer dan een fulltime baan, aangezien je voortdurend in contact staat met veel mensen binnen en rondom de club. Zo veel dingen die je hoort moet je checken, veel ervan kun je niets mee omdat je het na wederhoor niet bevestigd krijgt.

HCF: Als last but zeker weten not least: Hoe zie jij de komende twee weken verlopen, is het over en sluiten of komt er op het laatste moment toch een investeerder en staat de gemeente alsnog garant voor 6 miljoen?

M.A.: De gemeente gaat de club helpen. Het college heeft een reddingsplan in gedachten en gaat dat met de raad bespreken. Ik ga ervan uit dat daar nu genoeg draagvlak voor is. Dan is ADO in ieder geval voor nu geholpen en kan de club nog doorgaan met de zoektocht naar een nieuwe eigenaar terwijl ook het andere scenario, dat de aandelen weer bij de NV terecht komen, kan worden uitgewerkt als plan B.

Marijn, namens de redactie en supporters dank voor je feedback!

 

 

 

 

Openstaand
  • Aandelen transfer

  • Aftreden huidige bestuur & directie
  • Toekomstvast plan
Voltooid
  • Nieuwe koper vinden

  • Licentie veiligstellen
  • Begroting geaccordeerd krijgen

Dit artikel delen? Kies uw favoriete platform.

Commentaren

Artikel commentaren

Om commentaar te kunnen geven op een artikel op de site dient u zich aan te melden. Reageer normaal! Afzeiken of scheldpartijen worden niet getolereerd.

Gerelateerde artikelen

Als je dit artikel interessant vindt, bekijk dan ook eens deze artikelen.

Home pagina