Het tweede interview van een drieluik met ADO-watchers/Journalisten; hoe kijken zij naar de perikelen omtrent het recente verleden en de huidige perikelen  bij ADO Den Haag.?

Vandaag een exclusief interview met Jim van der Deijl:

HCF: De overname door een buitenlandse investeerder in 2014, hoe keek jij hier tegenaan? Liep je ook de polonaise met het vooruitzicht om ADO voortaan te mogen becommentariëren bij bijvoorbeeld een wedstrijd in de poule-fase CL tegen Barcelona?

Jim: De polonaise is een groot woord. Één van de redenen dat Van der Kallen wilde verkopen was het maken van de volgende stap als club. Iets wat onder zijn bewind niet zou kunnen, zei hij destijds. In dat geval denk en hoop je dan aan meer seizoenen zoals 2010/2011. Als een partij de club dan overneemt en de plannen blijken daar op aan te sluiten, klinkt dat goed. Zeker ook als het gepaard kan gaan met herkenbaarheid, in plaats van een legioen onbekende huurlingen zoals bij andere clubs in vergelijkbare situatie.

HCF: De eerste overname-perikelen dienden zich eigenlijk direct al aan door het uitblijven van het overnamebedrag. Ging toen ook al een belletje bij je rinkelen?

Jim: De eerste keer dat het werd uitgesteld ga je nog mee in de beredenering waarom het langer op zich laat wachten. Wellicht een tweede keer ook nog, maar daarna wordt je wel sceptischer. Dat het geen goede start van het huwelijk was, mag duidelijk zijn.

HCF: De jaren daarna en laten we het kort houden tot 2020 zijn toch ellendig geweest op bestuurlijk gebied. Directeuren kwamen en gingen. Vreemde aankopen op spelersgebied enzovoorts.
Was het toen al duidelijk dat het trekken aan een dood paard was voor UVS?

Jim: Het heeft nooit gewerkt tussen ADO Den Haag en United Vansen. Daar kan je veel redenen bij bedenken (cultuur, andere belangen, andere idealen). Het heeft mijn inziens ook te maken met te hoge verwachtingen scheppen. Dat zorgt altijd voor teleurstellingen. In 2017 dacht ik heel even dat beide partijen dezelfde taal spraken. ADO vertrok met de selectie naar China en meneer Wang kon toen voltrots zijn ADO aan zijn landgenoten presenteren. Een jaar later vertrokken Mattijs Manders en Richard de Mos op handelsmissie naar China en ook toen werden afspraken gemaakt. Zo zou het internationale jeugdtoernooi terugkeren. Weer mooie plannen, tot uitvoer kwam het nooit.

HCF: Wat is voor jou (buiten de huidige perikelen, daar komen we zo op) het absolute dieptepunt op bestuurlijk niveau?

Jim: De wijze waarop het keer op keer weer fout ging tussen een nieuw aangestelde directeur en UVS. Met alle gevolgen van dien. Tevens: Als ik een tweede punt mag opnoemen dan noem ik de komst van Gao Hongbo op. Gigantisch groot aangekondigd in de Chinese media, want deze trainer mocht in de keuken van ADO kijken en als assistent-trainer zich vervoegen aan de staf, maar in Nederland wist men niets van zijn komst. Een pijnlijk moment. Uiteindelijk werd het onder het kopje ‘kennisoverdracht’ geschaard. Dat er geen communicatie was werd pijnlijk duidelijk.

HCF: Ligt het nou aan de directies die kwamen en gingen of kan je toch ook UVS als schuldenaar aanwijzen?

Jim: Waar twee kijven hebben twee schuld. Uiteindelijk is de eigenaar eindverantwoordelijk. Hij stelt directeuren aan of ontslaat ze.

HCF: In zijn algemeenheid: clubs in het Nederlandse voetbal, het is vaak toch één groot drama op bestuurlijk gebied? Waar ligt dat aan? De heren zijn geschoold, topfuncties in het bedrijfsleven gehad maar kunnen een BVO niet besturen…is dat de opportunistische voetbalwereld? Winnen of verliezen maakt een trainer…maar in dit soort gevallen ook de directie?

Jim: De functie van algemeen directeur bij een voetbalclub wordt door veel directeuren vaak onderschat. Het is niet vergelijkbaar met een directeursfunctie bij een multinational of ander bedrijf. Je moet de taal van de supporters en spelers spreken, maar ook die van de politiek en je sponsors. Daarnaast heb je met veel emotie te maken en vind je beoordeling altijd publiekelijk plaats.

HCF: Laten we overstappen naar de huidige perikelen omtrent de club;
Hoe is het mogelijk dat wat al zeker zes maanden speelt nog steeds geen fatsoenlijk perspectief heeft?

Jim: Omdat de koers vaak is gewijzigd en ook de voorwaarden gaandeweg anders werden. Toen World Soccer Holdings in de race was, wilde men toch liever een Haagse partij. Toen er met Lentze/Jol een Haagse partij kwam, werd er ook weer verder gekeken. Daarnaast wilde STA, HFC en de RvC in eerste instantie onder dezelfde voorwaarden blijven zitten, waarna ook dat later weer werd aangepast.

HCF: Is Reiziger (de herstructureringsdeskundige) wel of niet goed bezig i.c.m. met de WHOA regeling? Er gebeurt toch veel te weinig.

Jim: Ik begrijp dat er een akkoord ligt van rond de twee miljoen euro. Dat moet dan betaald worden door de nieuwe eigenaar, maar die is er nog niet. Aan het einde van de maand verloopt het termijn van de WHOA. Dat is nog verlengbaar met twee maanden, maar daar moet de rechtbank dan wel toestemming voor geven. Ik kan moeilijk beoordelen of Reiziger goed of niet goed bezig is. Ik merk wel dat hij bij veel betrokken wordt. Misschien wel meer dan op voorhand gedacht. 

HCF: Wat denk je over de HFC, STA en directie op dit moment? Laten zij steken vallen?

Jim: Dat kan ik in deze fase niet beoordelen. Er is geen contact met hen, dat verloopt via de woordvoerder bestuurlijke zaken. Ik vind alleen wel dat als je voorzitter bent van de HFC of de STA en je bent zelden tot nooit bereikbaar voor commentaar, je moet afvragen of dat goed is. Dat geldt voor de huidige fase waarin het spel zich afspeelt, maar zeker ook voor eerdere momenten.

HCF:Krijgen jullie de “verantwoordelijken” op regelmatige basis te spreken of is de deur dicht?

Jim: Het contact met ADO verloopt vaak via de woordvoerder bestuurlijke zaken. Op interviewverzoeken wordt helaas niet ingegaan.

HCF: Sportief is het, na alle ellende van vorig jaar prachtig wat de spelers en staf presteren afgezien van de 6 (9) punten aftrek die volgens de rigide regels van de KNVB gelden toch geweldig?
Hoe zit jij erin? Je bent sportjournalist en geen politiek verslaggever maar soms krab  jij jezelf toch ook achter je oren door wat er allemaal gebeurt met de club?

Jim: Het is bijzonder knap wat er op het veld gebeurt. De regel als het boven onrustig is sijpelt het altijd naar beneden gaat in deze zeker niet op. Doordat je de puntenmindering nu van dichtbij meemaakt krijg je daar wel een ander gevoel en beeld bij. Het is krom dat de club sportief gestraft wordt als de problemen in de bestuurskamer plaatsvinden. Ik vind dat daar wel eens kritisch naar gekeken mag worden. Begrijp mij niet verkeerd, ik snap dat dat de regels zijn, en je ziet dat ook bij andere clubs of landen, maar ergens voelt het niet goed.  

HCF: Afgelopen zondag  (ADO-Den Bosch) was geen al te beste wedstrijd maar jij  hebt dan toch ook een topdag, al is het voetbal een niveau lager?

Jim: Zeker weten. Toevallig had ik het deze week nog met wat supporters daarover. Ik denk dat het leuker is om op dit moment fan/speler/volger van ADO Den Haag te zijn dan van PEC Zwolle, de hekkensluiter van de Eredivisie. Natuurlijk wil je op het hoogst mogelijke niveau spelen, maar wel met enig perspectief zowel financieel als sportief.

HCF: Die emoties die loskomen bij supporters kan je je daar iets bij voorstellen?

Jim: Ja, absoluut. Je moet er niet aandenken dat het doek eind deze maand valt. ADO is voor heel veel mensen onderdeel van hun leven. En niet zo’n klein beetje ook. Als je dat dreigt te verliezen, komen er emoties los.

HCF:Hoeveel uur besteed je gemiddeld aan ADO?

Jim: In deze fase is het voor mij meer dan een fulltime-job.

HCF: Als last but zeker weten not least: Hoe zie jij de komende twee weken verlopen, is het over en sluiten of komt er op het laatste moment toch een investeerder en staat de gemeente alsnog garant voor 6 miljoen?

Jim: Ik heb altijd gezegd dat ADO niet verloren zal gaan en daar sta ik nog steeds achter.

 

Jim, namens de redactie en supporters hartelijk dank voor je antwoorden.

Openstaand
  • Aandelen transfer

  • Aftreden huidige bestuur & directie
  • Toekomstvast plan
Voltooid
  • Nieuwe koper vinden

  • Licentie veiligstellen
  • Begroting geaccordeerd krijgen

Dit artikel delen? Kies uw favoriete platform.

Commentaren

Artikel commentaren

Om commentaar te kunnen geven op een artikel op de site dient u zich aan te melden. Reageer normaal! Afzeiken of scheldpartijen worden niet getolereerd.

Gerelateerde artikelen

Als je dit artikel interessant vindt, bekijk dan ook eens deze artikelen.

Home pagina