Als laatste in ons interview-drieluik met journalisten ditmaal Valentijn Driessen, sportjournalist bij De Telegraaf.

 

HCF: De overname door een buitenlandse investeerder in 2014, hoe keek jij hier tegenaan?

VD: Kritisch en gereserveerd. Ik ben al vaker getuige geweest van de aankondiging van luchtkastelen door plotseling opduikende suikerooms. De Chinese (mede)eigenaars toentertijd van andere clubs in Europa namen een aandeel in een club zonder daarin verder te investeren om sportief stappen te maken.  

HCF: Liep je ook de polonaise met het vooruitzicht om ADO voortaan te mogen becommentariëren bij bijvoorbeeld een wedstrijd in de poule-fase CL tegen Barcelona?

VD: Ja, toen de vrouwen kampioen werden, maar toen had FC Barcelona nog geen vrouwenafdeling. In dit vooruitzicht heb ik nooit geloofd evenals in die tweede ring in het Cars Jeans Stadion. Bij mij toch eerst zien dan geloven. Een gezonde achterdocht in combinatie met enig cynisme houd je met twee benen op de grond.  

HCF: De eerste overname-perikelen dienden zich eigenlijk direct al aan door het uitblijven van het overnamebedrag. Ging toen ook al een belletje bij je rinkelen?

VD: Ja, ook omdat UVS na wat onderzoek door Marcel Vink, toenmalig De Telegraaf-correspondent in China, een kleine speler bleek te zijn. Ik begreep aan de andere kant de terughoudendheid vanuit China omdat UVS een kat in de zak had gekocht. De cijfers waren enorm opgepoetst en ze moesten direct het eerste jaar als eigenaar een groot verlies compenseren.

HCF: De jaren daarna en laten we het kort houden tot 2020 zijn toch ellendig geweest op bestuurlijk gebied. Directeuren kwamen en gingen. Vreemde aankopen op spelersgebied enzovoorts.
Was het toen al duidelijk dat het trekken aan een dood paard was voor UVS?

VD: UVS is daar zelf bij geweest door het steunen van directeuren die grote schulden maakten en wegkwamen met allerlei hosannaverhalen ondanks dieprode cijfers. Een eigenaar hoort er bovenop te zitten, maar UVS was te goed van vertrouwen en er ontbrak een vastomlijnd financieel toekomstplan. Zie hoe Frans van Seumeren als eigenaar in het klein en de eigenaren van PSG en Manchester City hun eigenaarschap invullen door er bovenop te zitten.

HCF: Wat is voor jou (buiten de huidige perikelen, daar komen we zo op) het absolute dieptepunt op bestuurlijk niveau?

VD: Het is bijna een aaneenschakeling van dieptepunten. Het wantrouwen tussen directie en eigenaar met rechtzaken tot gevolg. Daarbij was het een geweldige weeffout om de eigenaar in de rvc niet de meerderheid van commissarissen te geven. UVS stond met de handen op de rug gebonden. Ook de ondoorzichtige structuur met de HFC en STA zit de club nog altijd in de weg hoewel beide gremia afstand doen van hun aandelen en posities willen opofferen. Ook in deze is het eerst zien dan geloven. 

HCF: Ligt het nou aan de directies die kwamen en gingen of kan je toch ook UVS als schuldenaar aanwijzen?

VD: Beiden, maar eindverantwoordelijk zijn de eigenaren. Zij hadden scherper toezicht moeten houden op de falende directeuren en goeie bestuurders moeten recruteren met verstand van het metier.

HCF: In zijn algemeenheid: clubs in het Nederlandse voetbal, het is vaak toch één groot drama op bestuurlijk gebied?

VD: Bestuurlijke missers vinden overal plaats, maar worden in het betaalde voetbal breed uitgemeten omdat de media er met een vergrootglas bovenop zitten en emotie een grote rol speelt. Nog versterkt door de fans. Bij Unilever staat geen mens op de stoep als de Colgate tandpasta niet verkocht wordt en uit het assortiment verdwijnt.

HCF: Waar ligt dat aan?

VD: Het verloop veel te hoog is en nieuwe bestuurders vaak dezelfde beginnersfouten maken. Bestuurders ervaren een bestuursfunctie in het profvoetbal als een statussymbool, genieten van de bekendheid en naamsbekendheid, het plaatsje op het ereterras en gebruiken dit als springplank voor een lucratievere carrière in het ‘normale’ bedrijfsleven.

HCF: De heren zijn geschoold, topfuncties in het bedrijfsleven gehad maar kunnen een BVO niet besturen…is dat de opportunistische voetbalwereld? Winnen of verliezen maakt een trainer…maar in dit soort gevallen ook de directie?

VD: Er zitten te weinig bestuurders met een sportachtergrond die emoties kunnen managen en zich niet laten leiden door winnen of verliezen.

HCF: Laten we overstappen naar de huidige perikelen omtrent de club; Hoe is het mogelijk dat wat al zeker zes maanden speelt nog steeds geen fatsoenlijk perspectief heeft?

VD: In eerst plaats vanwege het technisch failliet van ADO Den Haag. In het verlengde daarvan het ontbreken van een niet te weigeren aankoopbod van een externe partij. Los van plucheplakkers,  onwerkbare en ondoorzichtige bestuursstrutuur, de diverse eigenaren (stadion/club) , de financiële belangen en de zeggenschap van de diverse bestuurlijke gremia. 

HCF: Is Reiziger (de herstructureringsdeskundige) wel of niet goed bezig i.c.m. met de WHOA-regeling? Er gebeurt toch veel te weinig.

VD: Hij is klaar met de schuldensanering tot 1,5 miljoen euro. Maar zolang de club niet is verkocht, moet die WHOA-regeling van toepassing blijven omdat Reiziger onder de huidige omstandigheden niets anders kan beslissen dan dat ADO niet levensvatbaar is, een doorstart geen zin heeft en een faillissement als enige optie overblijft gezien de huidige schuldpositie.

HCF: Wat denk je over de HFC, STA en directie op dit moment? Laten zij steken vallen?

VD: Je vraagt je af of ze alles uit de kast hebben gehaald om alle opties intensief te bestuderen en of ze alle opties serieus hebben genomen. Volgens de gemeente is er pas sinds anderhalve week een gespreksrelatie met de club na de brief van ADO aan het gemeentebestuur om financiële hulp. Deze weg had al veel eerder bewandeld moeten worden zodat ook bij het overnameproces het mes niet op de keel kon worden gezet van ADO.

HCF: Krijgen jullie de “verantwoordelijken” op regelmatige basis te spreken of is de deur dicht?

VD: Daar kan ik niet over oordelen. Bewondering voor collega’s Marijn Abbenhuijs, Jim van der Deijl en Stef de Bont voor de wijze waarop zij deze Haagse soap coveren en met primeurs komen ondanks het getoonde gebrek aan transparantie van alle betrokken partijen en gespin van belangstellende (pseudo)kopers.

HCF: Op welke manier zou UVS via de WHOA eventueel haar aandelen kwijt kunnen raken. Hoe gaat dat in zijn werk? En hoeveel invloed heeft ADO in dat geval op wie de nieuwe grootaandeelhouder wordt?

VD: Zie het antwoord op deze vraag van Marijn Abbenhuijs in een vorig vraaggesprek gepubliceerd door  Hague City Firm 1977.

HCF:Sportief is het, na alle ellende van vorig jaar prachtig wat de spelers en staf presteren afgezien van de 6 (9) punten aftrek die volgens de rigide regels van de KNVB gelden toch geweldig?

VD: Spelers en staf presteren geweldig. Pijnlijk vond ik dat Martin Jol, die het zinkende schip in februari op het oog verliet omdat het karwei was geklaard, in een vraaggesprek op deze site min of meer de credits opeiste na het winnen van de periodetitel. Wat Jol in mijn ogen zeker geen ongeschikte kandidaat maakt om ADO over te nemen in de combine met Jeroen Lentze. Integendeel zelfs.

HCF: Hoe zit jij erin? Je bent sportjournalist en geen politiek verslaggever maar soms krab jij jezelf toch ook achter je oren door wat er allemaal gebeurt met de club?

VD: Nee, dat is het voordeel als je iets langer meeloopt in de voetballerij. Al verwonder ik me af en toe wel, maar dan vaker over de naïviteit bij betrokkenen en volgers.

HCF: Afgelopen zondag (ADO-Den Bosch) was geen al te beste wedstrijd maar je hebt dan toch ook een topdag, al is het voetbal een niveau lager?

VD: Mijn dag wordt niet gemaakt door winst of verlies. Het stoorde metzondag dat ADO Den Haag-FC Den Bosch even gestaakt moest worden. Dat doet geen goed aan een club, die in een doodsstrijd is verwikkeld en afhankelijk van allerlei buitenstaanders om te overleven. Het bevestigt de negatieve beeldvorming met eventueel kwalijke consequenties voor de diverse reddingspogingen.

Tevens vond ik het spandoek met daarop KNVB maffia ongepast. Evenals het gegeven in een van de vorige vragen dat de regels van de KNVB rigide zijn. ADO Den Haag is verantwoordelijk voor haar eigen wanbeleid en de huidige uitzichtloze situatie van de club, waarbij aangetekend dat de club lid is van de KNVB en zelf een handtekening heeft gezet onder de reglementen van de voetbalbond met daarin allerlei licentie-eisen.

ADO Den Haag moet blij zijn dat zij de eerste periodetitel mochten behouden terwijl de club reglementair niet voldoen aan de (financiële) voorwaarden en licentie-eisen om deel te nemen aan de competitie in de Eerste Divisie. En ADO zelfs toestemming kreeg om ondanks een technisch failliete boedel en het niet nakomen van licentievoorwaarden spits Thomas Verheydt te contracteren. Dit valt niet te verkopen aan andere clubs in de Eerste Divisie zoals FC Dordrecht, FC Eindhoven, TOP Oss, Telstar of Volendam. Hier is gewoon sprake van een oneerlijk competitieverloop.

Als de ADO-fans dat bedoelde met ‘KNVB maffia’ dan was het spandoek op zijn plaats. Of bedoelden  ze dat ADO in het voorjaar van 2020 door de KNVB onterecht werd behoed van degradatie? Dat zal toch niet. De KNVB nam in mijn ogen toen overigens een terechte beslissing met als argument dat je een club niet kan laten degraderen, die officieel nog niet is gedegradeerd. 

 

Die emoties die loskomen bij supporters kan je je daar iets bij voorstellen?

VD: Nauwelijks, en ze zijn vaak niet op hun plaats. Los van de wijze waarop zulke emoties gepaard met frustraties geuit worden. Onder andere met ‘huisbezoeken’ in de privé-omgeving. Ik vind de huidige situatie veel erger voor de gewone werknemers – niet de voetballers – van ADO Den Haag. Mensen die al zijn ontslagen of in onzekerheid verkeren over hun baan terwijl ze maandelijks hun huur of hypotheek moeten betalen en hun kinderen te eten willen geven. Daar denk ik altijd aan als een club degradeert, niet aan de tranen op de tribune.

Hoeveel uur besteed je gemiddeld aan ADO?

VD: Sinds de degradatie niet veel. Al praat ik in mijn omgeving vaak over ADO met ADO-fans. En om alles bij te houden in deze hectische tijd kost ook de nodige tijd. Alles zonder enige tegenzin trouwens.

HCF: Als last but zeker weten not least: Hoe zie jij de komende twee weken verlopen, is het over en sluiten of komt er op het laatste moment toch een investeerder en staat de gemeente alsnog garant voor 6 miljoen?

VD: Ik reken erop en ving signalen op dat de gemeente bereid is tot een garantstelling zodat er in relatieve rust verder gewerkt kan worden aan oplossing en/of verkoop van ADO Den Haag. Echt gezond zou zijn een doorstart op amateurniveau volgens het scenario Glasgow Rangers met behoud van de jeugdopleiding en een gedegen sportief en financieel meerjarenplan. 

Valentijn, namens de HCF-redactie hartelijk dank voor je antwoorden!

Redactie : Dit artikel is vrijdag 15-10-2021 geschreven, inmiddels komen er wat andere zaken aan de orde maar die zijn niet meegenomen in bovenstaande artikel.

Openstaand
  • Aandelen transfer

  • Aftreden huidige bestuur & directie
  • Toekomstvast plan
Voltooid
  • Nieuwe koper vinden

  • Licentie veiligstellen
  • Begroting geaccordeerd krijgen

Dit artikel delen? Kies uw favoriete platform.

Commentaren

Artikel commentaren

Om commentaar te kunnen geven op een artikel op de site dient u zich aan te melden. Reageer normaal! Afzeiken of scheldpartijen worden niet getolereerd.

Gerelateerde artikelen

Als je dit artikel interessant vindt, bekijk dan ook eens deze artikelen.

Home pagina