In mijn vorige column ADOminabel Bestuur heb ik al uitgelegd hoe het zittende bestuur van ADO vooral bezig is met het veiligstellen van hun eigen positie, vaak vooral ten koste van het clubbelang.

Nu zitten we in de slotfase van deze klucht en is er ineens weer uitzicht op een goede afloop. Want er is inmiddels bekend dat het bestuur van ADO en de Gemeente achter gesloten deuren in gesprek zijn en het lijkt erop dat de gemeente dit keer bereid is in te springen. Goed nieuws natuurlijk, maar er gaat wel een duister spel achter schuil.

Het ADO-bestuur heeft vooral belang bij uitstel van executie. Als de club failliet gaat zal het met de billen bloot moeten en dat kan nog wel eens gênant worden. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een optie waarbij een verstandige koper eerst een boekenonderzoek zal eisen en niet zonder meer decharge verleent aan het vertrekkende bestuur. Het zou ze goed uitkomen als nu eerst de druk van de ketel gaat en ze met een partij kunnen uitonderhandelen dat deze, in ruil voor decharge, een goede deal verkrijgt.

Om de gemeente nu mee te krijgen moet er natuurlijk wel uitzicht zijn op een succesvolle verkoop in de nabije toekomst. Daarom worden er maar weer even snel een paar vermogende Arabische en Japanse potentiële kopers uit de hoge hoed getrokken. Ik wist al gelijk dat deze geruchten niet kloppen, want sjeik Mansour staat erom bekend dat hij absoluut niet in de media wil voordat hij zeker is van een deal. Dat hij nu pontificaal boven de persberichten prijkt is een helder teken dat we hier, wederom, gefopt worden.

Maar wat u waarschijnlijk niet weet is dat de wethouders bij de gemeente ook baat hebben bij de discretie die de afgelopen week voor de verandering eens wel is betracht door het ADO bestuur. Dit keer geen lekken die doelbewust overnameonderhandelingen frustreren, nee niets dan zuivere stilte!

Want wist u dat de wethouders van de gemeente al best een tijdje met een probleem zitten? Dat het stadion nu op de balans staat voor ergens tussen de € 22 en € 26 miljoen? Dit is ook de reden waarom niemand nog weet wat de uitkomst is van de taxatie van het stadion.

Want stel dat daaruit naar voren komt dat het stadion inderdaad maar € 10 miljoen (of nog minder) waard is? Dan hebben de heren wethouders iets uit te leggen aan de gemeenteraad.

Waar komt dat enorme verschil van € 13-16 miljoen vandaan? Hetzelfde geld natuurlijk voor het koopvoorstel dat er nu ligt. Dat accepteren betekent eveneens moeten verklaren waarom de gemeente ineens € 13-16 miljoen moet afschrijven van de balans.

Nee, het is ook in het belang van de gemeentelijke bestuurders om een verkoop van het stadion (of zelfs alleen maar een officiële waardebepaling daarvan) achterwege te laten. Dit is natuurlijk heel fijn voor van Steenis en zijn medeplichtigen, want dat geeft ze de kans om nu samen met de gemeente een oplossing te forceren.

En tja, dan is natuurlijk de vraag, gaat die oplossing ook zorgen voor een gezonde toekomst van de voetbalclub ADO? Ik denk het niet, want er wordt nu al aan de KNVB voorgehouden dat er maar € 3,5 miljoen garantie nodig is i.p.v. de alom besproken € 5,1 miljoen.

Er gaat dus een ultieme poging worden gedaan om het water voor de lippen weg te scheppen met een theelepeltje. Geld voor nieuwe dijken komt er niet en er wordt waarschijnlijk een koper gezocht die voor een dubbeltje op de eerste rang komt zitten, zolang van Steenis en zijn partners in crime er maar gezellig bij mogen blijven zitten.

Velen zullen mij een complotdenker vinden en dat is prima. Als ik echter iets heb geleerd de afgelopen tijd is dat het voornaamste verschil tussen een complottheorie en de waarheid vaak slechts een paar maanden is.

Deze column is geschreven door:

Langsdezijlijn

Openstaand
  • Aandelen transfer

  • Aftreden huidige bestuur & directie
  • Toekomstvast plan
Voltooid
  • Nieuwe koper vinden

  • Licentie veiligstellen
  • Begroting geaccordeerd krijgen

Dit artikel delen? Kies uw favoriete platform.

Commentaren

Artikel commentaren

Om commentaar te kunnen geven op een artikel op de site dient u zich aan te melden. Reageer normaal! Afzeiken of scheldpartijen worden niet getolereerd.

Gerelateerde artikelen

Als je dit artikel interessant vindt, bekijk dan ook eens deze artikelen.

Home pagina