Dit verhaal is eerder gepubliceerd op de HCF site in 2008:

Eind jaren 70 voetbalde ik bij een club die de thuiswedstrijden speelde op een veld bij Kijkduin. Na weer een dag met schreeuwende ouders langs de lijn, een colaatje, een zakkie chips na afloop en een verloren wedstrijd, reed mijn vader met mijn broertje en mij naar huis. De blaastesten waren toen nog niet zo in dus rijden met je zakken vol was voor veel mensen toen heel gewoon.

Wij woonden op de rand van Spoorwijk, Laakkwartier en Schilderswijk. Een soort van 3 wijkenpunt met als zondags vermaak de plaatselijke Sociale Dienst onder ons.
Van Kijkduin reden wij altijd via de Volendamlaan langs het Zuiderpark richting Neherkade naar huis.
Dit was ook het geval ook op die bewuste zaterdag in 1978 toen ik kennis maakte met wat later zou gaan heten: Hooliganisme.

Op de Soestdijksekade aangekomen moesten wij abrupt stoppen op zo’n 300 meter van, wat later zou blijken, mijn weekendvermaak voor de komende 15 jaar: Het Zuiderpark stadion.
Mijn vader begon te schelden en had het over dat voetbaltuig dat weer bezig was. Ik begreep er niets van maar alles werd mij snel duidelijk.

Op het Soestdijkseplein zag ik zo’n 500 roodwitte petten en shawls in paniek vluchten richting ons stadion. Er was een hoop geschreeuw, duw- en trekwerk en opvallend genoegโ€š geen wout te zien.
Toen de bonte stoet overgestoken (gerend) was en ‘Wat is dat voor een club’ begon te zingen richting een paar gasten aan de andere kant van het plein, begreep ik dat dit Feyenoord supporters moesten zijn die naar het stadion waren gekomen om hun club te steunen die ‘s avonds tegen FC Den Haag moest spelen.

Wat bleek achteraf, die havenarbeiders hadden (veel te vroeg) vanuit Rotterdam de trein genomen naar Het Hollands Spoor. In plaats van linksaf te slaan de Parallelweg op, vonden ze het wel stoer om rechtdoor te lopen en dan over de Hoefkade naar ons stadion toe. Wat er precies gebeurd is weet ik niet, dat moet je maar aan de eerste generatie ouwe garde vragen.

Wat ik wel weet is dat er al snel ellende was nadat Bolle Tinus en zijn bende de Poeldijksestraat waren gepasseerd. In het hol van de leeuw voor ellende gaan zorgen is niet slim. En zeker niet in Den Haag. Dat verklaarde ook wat ik later zag op het Soestdijkseplein; een stuk of vijf met honkbalknuppels gewapende Hagenezen hebben die Vak S-ers vanaf de Jacob Catsstraat tot aan het Stadion achternagezeten. Toch niet echt prettig om op zo’n zaterdagmiddag gedwongen aan je conditie te moeten werken.

Vanaf dat moment op die bewuste middag was er met mij iets gebeurd wat ik toen nog niet kon thuisbrengen, mijn Groen/Gele hart liet van zich spreken. ‘s Avonds keek ik thuis uit het raam en kon ik die gigantische lichtmasten van het Zuiderpark stadion zien branden.


Het leek wel was of ze mij riepen. Toch duurde het ongeveer nog een jaar voordat ik mijn eerste jongenskaartje kocht voor de lange zijde. Kosten: 2 gulden.

Oh ja, uitslag van de wedstrijd F.C. Den Haag – Feyenoord 1-1.

Uitslag Hoefkade-run Midden Noord – Vak S 1-0

 

Groeten uit Blackpool.

 

 

Openstaand
  • Aandelen transfer

  • Aftreden huidige bestuur & directie
  • Toekomstvast plan
Voltooid
  • Nieuwe koper vinden

  • Licentie veiligstellen
  • Begroting geaccordeerd krijgen

Dit artikel delen? Kies uw favoriete platform.

Commentaren

Artikel commentaren

Om commentaar te kunnen geven op een artikel op de site dient u zich aan te melden. Reageer normaal! Afzeiken of scheldpartijen worden niet getolereerd.

Gerelateerde artikelen

Als je dit artikel interessant vindt, bekijk dan ook eens deze artikelen.

Home pagina