Dit artikel is eerder geplaatst op de HCF website in 2008.

Krijg ik opeens een verzoek van een vriend om een stuk te schrijven voor “onze actiesite” over “vroegah toen alles nog slecht was”.

Was het vroeger allemaal zo slecht dan? Niet altijd. Zo kan ik me bijvoorbeeld haarscherp herinneren hoe FC Den Haag de openingswedstrijd van het seizoen ’86/87 won. Van Ajax. In het Olympisch Stadion.

 

Ik zat een paar meter bij Dé Stoop vandaan. Hij genoot.

Het moet toch een beetje vreemde gewaarwording voor hem geweest zijn. Per slot van rekening had hij op exact dezelfde plek grootse dingen meegemaakt in zijn FC Amsterdam-tijd. Inter verslagen. En, in hetzelfde seizoen (’74-’75), dat verdomde Ajax met boter en suiker ingemaakt, één stadion verderop. En nou pakte-n-ie met een nieuwe club die arrogante apen wéér!

Ja mensen, want dat is natuurlijk één van de belangrijkste redenen waarom ik zo de pest aan Ajax heb, nog steeds, na 24 jaar in Amsterdam gewoond te hebben. Het is de arrogantie van die lui.

Eén van mijn vrienden, een volbloed Ajacied (zijn vader, nu 90, werkt nog steeds 2 dagdelen per week als Ajax-archivaris), legde me eens de volgende kwestie voor: hoe kan het toch dat wanneer willekeurig welke club op bezoek gaat bij pakweg De Graafschap of Willem II, er vrij weinig gebeurt, maar wanneer Ajax bij hen speelt al die provinciale supporters opeens staan te schuimbekken van Ajaxhaat?

Dat heb ik hem even uitgelegd. Het is die irritante Amsterdamse bluf. Die kijk-ons-eens-even-uit-de-te-gekste-stad-van-Nederland-komen-houding. Ook al spelen ze volkomen kut. En dat vreten de mensen gewoon niet.

Nou hoor ik meteen al stemmen opgaan bij al jullie ras-Hagenaars: wat doe jij dan in die kutstad? Nou kijk, dat zit zo: het is helemaal geen kutstad, integendeel. Maar je moet gewoon zoveel mogelijk uit de buurt blijven van echte Amsterdammers, met hun valse Jordaannostalgie, hun onleuke humor en dat irritante lijzige taaltje. Wat trouwens helemaal niet zo moeilijk is, want ze zijn toch bijna allemaal opgepleurd naar Purmerend en Almere, waar ze de dag doorkomen met mokken over de verdwenen “geselligheid”.

Maar ik dwaal af. Misschien heeft mn vrind gelijk, en was vroeger inderdaad alles slecht. Maar afgaande op de berichtgeving in de media en op Hague City Firm is het tegenwoordig bijkans nóg slechter. Daarom valt het te hopen dat de nacompetitie een succes wordt, zodat Den Haag volgend jaar weer de krachten kan meten met die club uit Amsterdam. En hopelijk dezelfde stunt uithaalt als in 1986.

Wellicht dat sportieve successen het middel zijn om Den Haag uit het drijfzand te halen en eindelijk, eindelijk, waar te maken wat iedereen altijd beweert: de derde stad van Nederland verdient een topclub.

Door: BAFF’s broeah

 

Ps. Ik werk als freelancejournalist voor de Engelstalige krant Amsterdam Weekly, waar we totaal geen respect tonen voor Amsterdamse instituten, als het zo uitkomt. Zo publiceerden we 2 jaar geleden een artikel ter gelegenheid van tien jaar Amsterdam Arena. Titel: “Ajax. Ten years of sucking”.

 

ï

Openstaand
  • Aandelen transfer

  • Aftreden huidige bestuur & directie
  • Toekomstvast plan
Voltooid
  • Nieuwe koper vinden

  • Licentie veiligstellen
  • Begroting geaccordeerd krijgen

Dit artikel delen? Kies uw favoriete platform.

Commentaren

Artikel commentaren

Om commentaar te kunnen geven op een artikel op de site dient u zich aan te melden. Reageer normaal! Afzeiken of scheldpartijen worden niet getolereerd.

Gerelateerde artikelen

Als je dit artikel interessant vindt, bekijk dan ook eens deze artikelen.

Home pagina