ADO Den Haag kwam vorige week met groot nieuws. De club bereikte een overeenstemming met het Amerikaanse Globalon Football Holdings over een overname. Eind goed, al goed, klonk het in de Residentie. Maar toch is de club nog altijd niet van de hand gedaan.
Het bordje Te Koop kon na een jaar uit de voortuin, de champagne stond koud. ADO Den Haag communiceerde vorige week donderdag dat het overeenstemming had bereikt met Globalon Football Holdings (GFH) over een overname van de aandelen. Er volgde een ronkend persbericht en de leden van ADO Den Haag ontvingen een mail waarin stond dat GFH honderd procent van de aandelen in bezit zou krijgen.

Plannen Amerikanen

Intussen legde interim-directeur Edwin Reijntjes voor de camera’s van de eigen clubkanalen uit wat de Amerikanen van plan zijn. ‘ADO moet terug naar de Eredivisie, dat lijkt me vrij duidelijk’, zei hij. ‘Ook met een herkenbare speelstijl en veel jeugd. En ik durf het bijna niet te zeggen, want het ligt erg gevoelig, maar ook met een heel duidelijke positie: middenmoot. Tussen de achtste en twaalfde plaats in de Eredivisie. Daar moeten we stabiel kunnen spelen. Dat is het doel van Globalon op de korte termijn.’

Het zal de Hagenezen als muziek in de oren klinken. Momenteel staat ADO, mede ingegeven door zes punten aftrek, op de achtste plaats in de Keuken Kampioen Divisie.

Hordes te nemen

Eredivisie-voetbal lonkt, al zijn er nog een paar hordes te nemen. Ergens is er iets geks aan de hand. De aandelen ADO Den Haag zijn formeel nog in bezit van het Chinese United Vansen (UVS). De club heeft dus eigenlijk een akkoord bereikt over de overname van aandelen, die zij helemaal niet bezit. Alsof je de auto van de buurvrouw, waarin je nu al een jaar lang mag rijden, op Marktplaats zet. Op de dag dat er een goede koper voor de deur staat, zal de buurvrouw er vast iets van vinden.

Ontbindende voorwaarden

In de overeenkomst die ADO en de Amerikanen hebben gesloten zijn twee ontbindende voorwaarden opgenomen. Allereerst moet de licentiecommissie van de KNVB akkoord gaan. De voetbalbond is inmiddels op de hoogte gesteld en aangezien GFH ook in het buitenland opereert, worden daar geen problemen verwacht. Daarnaast moet de WHOA-procedure op een juiste manier worden afgerond. Deze procedure is de club eerder aangegaan om een faillissement te voorkomen. Er werd een herstructureringsdeskundige aangesteld die vooral als doel heeft de schulden terug te brengen door middel van een betalingsvoorstel.
De ongeveer 150 schuldeisers zullen akkoord moeten gaan met een fractie van wat zij eigenlijk nog van de club tegoed hebben
Dit proces loopt inmiddels al maanden, maar een definitief akkoord ligt er nog altijd niet. Met de grootste schuldeiser, de Belastingdienst, wordt inmiddels gesproken. Naar verluidt is die samen met de gemeente Den Haag goed voor zeventig procent van de schulden.
De ongeveer 150 schuldeisers zullen akkoord moeten gaan met een fractie van wat zij eigenlijk nog van de club tegoed hebben. Onder die voorwaarde hebben de Amerikanen ingestemd.

UVS ook schuldeiser

United Vansen is ook een schuldeiser. Een woordvoerder rekent voor dat er nog een achtergestelde lening van 1,2 miljoen uitstaat. Tegelijkertijd heeft ADO volgens eigen berekeningen nog zo’n twee miljoen euro tegoed van de Chinezen. Het zorgt al maanden voor frictie tussen Peking en Den Haag. Zo ging de grootaandeelhouder helemaal niet akkoord met de aanstelling van Reijntjes, de man die nu de aandelen ADO verkoopt aan de Amerikanen.

Aanbod Globalon vergelijkbaar met Lentze/Jol?

Hui Wang van United Vansen: krijgt een aanbod dat hij niet kan weigeren…
De deal met GFH kan niet worden gesloten voordat er een oplossing met UVS is gevonden. Volgens de Haagse clubleiding zijn de gesprekken inmiddels gestart. Maandenlang werd gedreigd de aandelen ‘af te pakken’ via de WHOA-procedure, nu wil ADO tot een constructieve oplossing komen. ‘Ze hebben eerder duidelijk aangegeven van ADO af te willen. Dus dat moet nu ook lukken’, aldus een woordvoerder van de Haagse club.
Hij doelt daarmee op de overeenkomst die UVS eerder sloot met De Groep Lentze/Jol, een potentiële overnamepartij. Bij die deal zou United Vansen de eerste jaren ongeveer vijf procent van de aandelen houden, met het oog op fiscale voordelen in eigen land. Daarnaast zou het een vergoeding van vijfhonderdduizend euro krijgen voor het volledige aandelenpakket.

Offer UVS can’t refuse: 1 euro

Vanuit Den Haag horen we nu dat er een offer they can’t refuse op weg is naar China. Wel ingevoerde bronnen laten echter weten dat er vooralsnog één euro is geboden. UVS wil nog niet reageren, maar heeft er nooit een geheim van gemaakt een duidelijke voorkeur te hebben voor de Groep Lentze/Jol. Zij kwamen de laatste weken niet meer aan tafel.

Onderhandelingspositie UVS verbeterd

De vreemde situatie doet zich nu voor dat United Vansen plots weer een behoorlijke machtspositie heeft verworven. De club heeft gecommuniceerd dat er een welvarende club klaarstaat om in te stappen. Maar dat kan alleen als de aandelen op tafel liggen.
Globalon Football Holdings moet een bedrag van zes of zeven nullen op de bankrekening van ADO Den Haag storten.

ADO wil intussen doorpakken.

Afgelopen maandag vroeg de club een verlenging van de WHOA-procedure aan. Als de rechtbank akkoord gaat, heeft de club tot uiterlijk 25 januari de tijd alle zaken glad te strijken. Tot die tijd zijn dan ook alle schulden bevroren. De verwachting is dat de rechter daarin meegaat. Maar ADO wil sneller te werk gaan. Op het moment dat er witte rook komt van de licentiecommissie van de KNVB, moet er ook een akkoord liggen met de schuldeisers én United Vansen.

Champagne nog in de koelkast

Als dat allemaal gelukt is, blijft er nog maar één handeling over. Dan moet Globalon Football Holdings een bedrag van zes of zeven nullen op de bankrekening van ADO Den Haag storten. Eerder in de overnamesoap liep het op dat punt spaak. En dus blijft de champagne voorlopig nog even in de koeling.

Wat is Globalon Football Holdings?

De beoogde nieuwe eigenaar Globalon Football Holdings is een in Spanje gevestigd onderdeel van het Amerikaanse investeringsbedrijf Bolt. David Blitzer (foto), de grote man achter laatstgenoemde partij, heeft een persoonlijk minderheidsaandeel in clubs als Crystal Palace en FC Augsburg. Blitzer heeft zich ook verbonden aan The Blackstone Group, met een beheerd activa van 649 miljard dollar een behoorlijk grote speler op de financiële markt. Naast Blitzer zijn ook de investeerders Jahm Najafi en Jeff Moorad verbonden aan Bolt Football Holdings.
Zij participeren in de investeringsmaatschappij via een ander bedrijf: MSP Sports. Dat is een holding met een specialisatie in diverse andere sporten, zoals het basketbal en racen. Najafi is bijvoorbeeld vicevoorzitter van de Phoenix Suns (NBA), Moorad was betrokken bij de Arizona Diamondbacks en San Diego Padres (Major League Baseball). Bolt Football Holdings is dus een verzameling van investeerders die invloed hebben bij sportteams. Het bedrijf heeft ook zelf clubs in handen: Waasland-Beveren uit België en Estoril uit Portugal.

ADO Den Haag moet de volgende worden.

Bron: VI PRO

Door: Stef de Bont

 

Openstaand
  • Aandelen transfer

  • Aftreden huidige bestuur & directie
  • Toekomstvast plan
Voltooid
  • Nieuwe koper vinden

  • Licentie veiligstellen
  • Begroting geaccordeerd krijgen

Dit artikel delen? Kies uw favoriete platform.

Commentaren

Artikel commentaren

Om commentaar te kunnen geven op een artikel op de site dient u zich aan te melden. Reageer normaal! Afzeiken of scheldpartijen worden niet getolereerd.

Gerelateerde artikelen

Als je dit artikel interessant vindt, bekijk dan ook eens deze artikelen.

Home pagina