ADO Den Haag communiceerde afgelopen week dat het in Amerikaanse handen terechtkomt. Inmiddels is duidelijk dat het nog lang niet zover is. Op VI PRO een kijkje achter de schermen bij een hoogst ongebruikelijke deal.

Voor de voetbalsupporters die de berichtgeving rondom ADO Den Haag niet zo goed volgen, een korte samenvatting. De club kent al sinds 2015 grote financiële problemen. Deze werden het laatste jaar alleen maar groter nadat grootaandeelhouder United Vansen (UVS) haar betalingsverplichtingen niet was nagekomen.
ADO balanceerde op de rand van een faillissement, leek daardoor de licentie betaald voetbal kwijt te raken en heeft al maanden, zo niet jaren, ruzie met ditzelfde UVS. De Chinezen proberen al sinds de zomer van 2020 de club te verkopen.

Vorige week kwam ADO met goed nieuws. Eerder was de licentie betaald voetbal al veiliggesteld. Mede dankzij de inspanningen van externe partijen diende de club een nieuwe begroting in bij de KNVB. De rode cijfers waren minder rood, de gemeente Den Haag was in zekere zin blij.

Daarmee waren alle ADO-problemen van tafel en kon de club gaan bouwen aan een terugkeer naar de Eredivisie.
Of toch niet?

Afgelopen donderdag meldde de club trots dat ook deel twee van het plan was geslaagd: er was overeenstemming bereikt over de overname van de aandelen. Globalon Football Holdings (GFH) heeft grote plannen met de club. Daar schreven we eerder al over. De leden van ADO Den Haag ontvingen een mail waarin stond dat GFH honderd procent van de aandelen in bezit zou krijgen. Daarmee waren alle ADO-problemen van tafel en kon de club gaan bouwen aan een terugkeer naar de Eredivisie.
Of toch niet?

Bolt

Er zijn de laatste weken nogal wat vreemde dingen gebeurd in de Residentie. Laten we beginnen op 21 oktober. Op die dag communiceerde de club dat zij de licentie betaald voetbal zou behouden. Het was het belangrijkste onderdeel van het reddingsplan. Zonder licentie immers geen betaald voetbal in Den Haag.

Hier op VI PRO schreven we over de vervolgstappen; het wegwerken van de donkerrode cijfers door middel van een verkoop.
We schreven over het vervolgproces, de hulp van de gemeente en de geïnteresseerde partijen. Het was voor het eerst dat er in Nederland werd geschreven over Bolt Football Holdings, de moedermaatschappij waar het Amerikaanse Globalon Football Holdings onder valt.

Investeerders die ADO zouden willen kopen, zouden allemaal een bod mogen doen.

Ons stuk had een duidend karakter. We beschreven welke partijen nog geïnteresseerd waren én dat een adviesbureau namens de gemeente had geholpen een oplossing te vinden. Ook hadden we van een van de geïnteresseerde partijen begrepen dat ze waren benaderd voor een mogelijke tender. Investeerders die ADO zouden willen kopen, zouden allemaal een bod mogen doen.

Wij hebben de samenwerking met het adviesbureau verbroken. En dat komt door jouw artikel

Een dag later, op 22 oktober, belde een woordvoerder van de Haagse club. Hij stak direct van wal. ‘Wij hebben de samenwerking met het adviesbureau verbroken. En dat komt door jouw artikel. Jij bent verantwoordelijk voor wat je schrijft!’ De man aan de andere kant van de lijn reageerde fel, geïrriteerd. Alsof we onzin hadden verkondigd. ‘En die tender gaat ook niet door.’

En hoe kon ADO de samenwerking met dit advieskantoor opzeggen? Het was toch echt de gemeente die deze partij in de hand had genomen

Het was een verwarrend gesprek. Zó spannend was onze publicatie niet. Bovendien was alle informatie aan meerdere kanten gecheckt. En hoe kon ADO de samenwerking met dit advieskantoor opzeggen? Het was toch echt de gemeente die deze partij in de hand had genomen. We kregen sterk de indruk dat bepaalde geledingen binnen de club het niet zo prettig vonden dat alles op straat kwam te liggen. De naam van het advieskantoor, de overgebleven overnamekandidaten én een mogelijke tender.

Tender

Een geïnteresseerde partij vertelde dus over een tender. Een in het bedrijfsleven veelgebruikte procedure bij overnames. In het kort komt het erop neer dat alle geïnteresseerde partijen een bod kunnen uitbrengen. Een onafhankelijke partij zou vervolgens kunnen kijken wat het beste is voor de toekomst van ADO Den Haag.

Steeds vaker leefde het gevoel dat sommige directieleden en commissarissen bepaalde voorkeuren hadden

In het geval van de Haagse voetbalclub geen overbodige luxe. De laatste maanden stonden er veel cowboys en andere luchtfietsers aan de poort van het Cars Jeans Stadion. Niets menselijks is de bestuurders van ADO vreemd. Steeds vaker leefde het gevoel dat sommige directieleden en commissarissen bepaalde voorkeuren hadden. Enkele overnamekandidaten hadden een streepje voor, anderen voelden zich totaal niet gewenst.

Daarbij zou rekening worden gehouden met de wens van de gemeente, die een sterke voorkeur had voor een Haagse partij.

Om alle persoonlijke voorkeuren en belangen opzij te schuiven, zou een tender uitkomst kunnen bieden. Iedereen kon op nul beginnen en met een goed plan komen voor de club. Een onafhankelijke groep mensen zou vervolgens met een oordeel komen. Het idee was dat bijvoorbeeld ook de supporters hierin zouden worden gehoord. Daarbij zou rekening worden gehouden met de wens van de gemeente, die een sterke voorkeur had voor een Haagse partij.

Maar die tender was dus van tafel. En als we het goed interpreteerden, had dat te maken met een stuk op VI PRO. Opmerkelijk.

Scorebord

Achter de schermen werd er in Den Haag hard gewerkt aan de toekomst van de club. Het belangrijkste was dat er een nieuwe overnamepartij zou komen. Daarnaast moet er vanuit het WHOA-traject een akkoord worden bereikt met ongeveer 150 schuldeisers. De grootste zijn nog altijd De Belastingdienst en de gemeente Den Haag.

Uiteindelijk moeten de schuldeisers genoegen nemen met een fractie van hun uitstaande vordering.

Uiteindelijk moeten de schuldeisers genoegen nemen met een fractie van hun uitstaande vordering. Doen ze dat niet, dan gaat ADO alsnog failliet. De restschuld die overblijft moet op tafel worden gelegd door de nieuwe grootaandeelhouder.

Op 27 oktober, vijf dagen nadat de voorlichter ons boos opbelde, ontvangen we een foto uit het Cars Jeans Stadion. We zien het scorebord. Naast het ADO-logo staat Welcome Bolt Football Holdings.

Het lijkt haast wel alsof de foto bewust is gelekt. Want waarom zou je midden in zo’n precair overnameproces dit projecteren op een scorebord? En dat bij een club waar vooralsnog alles uitlekt?
Als we ernaar vragen, wil de club weinig kwijt over het overnameproces.

Partijen die eerder dachten mee te doen in een tender, horen vervolgens niks meer van de club. Maar op 2 november begrijpen we dat het hard gaat met de Amerikanen. Zelf spreken ze binnen ADO dan ook nog over Bolt, maar uiteindelijk gaat het om GFH. Van meerdere kanten horen we dat er contracten zijn opgesteld, maar binnen de club wil niemand reageren.

Als we op woensdag een woordvoerder vragen naar Bolt, volgt een haast ontkennend antwoord. ‘Wij praten nog altijd met verschillende partijen. Ja, Bolt is er daar eentje van. Als jij daarover wilt schrijven, is dat aan jou. Die gok is aan jou. Ik zou even wachten.’

Een bestuurder heeft het nieuws dan al gelekt naar een ander medium

De club heeft er geen belang bij als het nieuws in deze laatste fase uitlekt. Op donderdagochtend lekt het alsnog naar buiten. ADO komt in buitenlandse handen terecht. Het voelt als onze plicht de berichtgeving eerst te checken bij de Haagse woordvoerder. ‘Ik zit in een vergadering met de commissarissen’, zegt hij kort. ‘We praten nog met meerdere partijen.’
Een paar uur later volgt het ronkende persbericht dat er een akkoord is met Bolt, of beter gezegd: GFH. Een bestuurder heeft het nieuws dan al gelekt naar een ander medium.

Rechtbank

Van een gok naar een overname in een dag tijd. Het kan snel gaan in de voetballerij. Natuurlijk weten we hoe het werkt. Een club wil pas iets communiceren als de handtekeningen staan. Zeker als het om zoiets groots als een overname gaat.

Op donderdag communiceert ADO de deal. Je verwacht dat journalisten worden uitgenodigd bij zo’n groot moment in de clubgeschiedenis, maar niks van dat alles. De woordvoerder interviewt de weifelende interim-directeur Edwin Reijntjes en daarmee is de kous af.

Maar de Amerikanen zwijgen als het graf.

Opvallend is dat nergens een reactie van Globalon te horen of te lezen is. Na acht maanden zoeken, strijden en vechten heeft ADO eindelijk de gedroomde overnamepartij gevonden. Maar de Amerikanen zwijgen als het graf. Geen prikkelende quotes over de derde stad van Nederland of de rijke historie. Geen woord. Niks.

Ontbindende voorwaarden

Het heeft een reden. De leden van ADO hebben per mail te lezen gekregen dat alle aandelen overgaan naar GFH. Maar zover is het nog helemaal niet. Er zitten twee ontbindende voorwaarden in het contract.
Allereerst moet de licentiecommissie van de KNVB akkoord gaan met een deal. Dat lijkt op voorhand geen probleem: GFH is in meerdere landen actief. Het maakt het een stuk eenvoudiger om te achterhalen of deze partij betrouwbaar is én waar het geld vandaan komt.
Als tweede voorwaarde moet de WHOA-procedure zijn afgerond. Zoals gezegd is er nog geen overeenkomst met de schuldeisers getroffen. De procedure verliep formeel op 1 november. Afgelopen maandag, 8 november, vroeg ADO opnieuw verlenging aan bij de rechtbank. Op korte termijn moet duidelijk worden of de club tot half januari de tijd krijgt alles op te lossen.

Wanbetaler

de Haagse clubleiding heeft de aandelen ADO, die het helemaal niet in bezit heeft, overgedaan aan een Amerikaanse partij.

Onderdeel van het WHOA-traject, wat moet leiden tot een doorstart van ADO Den Haag, is een oplossing te vinden met United Vansen. Op papier zijn de Chinezen nog altijd grootaandeelhouder. Zoals in het vorige PRO-stuk gemeld: de Haagse clubleiding heeft de aandelen ADO, die het helemaal niet in bezit heeft, overgedaan aan een Amerikaanse partij. Alsof club A een speler huurt van club B en deze stiekem doorverkoopt aan club C. Reken er maar op dat club B daar ook iets van vindt.
De situatie is gecompliceerd. ADO heeft nog meer dan twee miljoen euro tegoed van de Chinezen. Tegelijkertijd meent UVS dat er nog een achtergestelde lening van 1,2 miljoen uitstaat de andere kant op. Communicatie tussen Peking en Den Haag verloopt moeizaam, voornamelijk via advocaten.

De clubleiding heeft maandenlang gedreigd om de aandelen van United Vansen af te pakken door middel van de WHOA-procedure. UVS is wanbetaler en kan zo de aandelen verliezen. In Nederland is dit echter nog niet zo eenvoudig en bovendien zal er de nodige tijd overheen gaan. De ADO-directie krijgt dan ook van alle kanten het advies tot een nette oplossing te komen met de Chinezen.

Die gesprekken lopen nu. Dus nadat de club onderhands de aandelen al heeft overgedragen. De clubleiding spreekt van een offer they can’t refuse. VI vernam dat het zou gaan om een bedrag van precies één euro. Iets wat herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger nu bevestigt tegenover Omroep West. ‘De club is technisch failliet’, zegt hij. ‘De aandelen van ADO zijn op dit moment niks waard.’
De Chinezen zouden wel de eerste jaren vijf procent van de aandelen mogen houden. Ons is uitgelegd dat dit fiscale voordelen oplevert in eigen land.

Enorme blunder

UvS heeft ineens een zekere machtspositie verworven

Plots is United Vansen weer een belangrijke speler geworden. Sterker nog, het Chinese bedrijf heeft een zekere machtspositie verworven. Mensen rondom de club spreken van een enorme blunder. UVS zou een mogelijke deal kunnen traineren en mogelijks zelfs blokkeren.
UVS is zelf niet bereikbaar voor commentaar, maar de eerste berichten die we krijgen is dat ze in Peking verbaasd zijn over de gang van zaken. Ze hebben gelezen dat hun aandelen zijn verkocht aan een Amerikaanse partij. Zelf hebben ze enkel een overeenkomst met de Groep Lentze/Jol, die bereid was vijfhonderdduizend euro voor het aandelenpakket te betalen. Dat is 499.999 euro meer dan GFH. En dat terwijl er een vermogende partij klaarstaat om miljoenen in ADO te pompen.
Dit alles roept heel veel vragen op. Waarom heeft de club geen tender overwogen maar is zij in twee weken tijd gevallen voor de Amerikanen?

Neem de Groep Lentze/Jol. Zij hebben er alles aan gedaan opnieuw aan tafel te komen en werden weggezet als vastgoedjongens

Neem de Groep Lentze/Jol. Zij hebben er alles aan gedaan opnieuw aan tafel te komen en werden weggezet als vastgoedjongens, maar VI weet dat ze bij een mogelijke huurverlaging (ADO betaalt ontegenzeggelijk veel huur) best willen instappen. Maar zij – en anderen – vonden geen gehoor. Sterker nog, het is nog altijd onduidelijk hoe het nu precies met de taxatie en een mogelijke huurverlaging van het stadion zit.

Waarom die haast?

ADO kwam afgelopen maandag toch net iets beter voor de dag bij de rechter met een Amerikaans akkoord op zak

In en rondom de stad leeft sterk het gevoel dat het GFH moest worden.
En waarom bracht de club afgelopen donderdag zelf het nieuws over een akkoord naar buiten? Een dag eerder waren er zogenaamd nog meerdere partijen die kans maakten. Nu was alles al beklonken. Waarom die haast? Omstanders kunnen het niet los zien van een mogelijke verlenging van het WHOA-proces. ADO kwam afgelopen maandag toch net iets beter voor de dag bij de rechter met een Amerikaans akkoord op zak. De kans dat het nu de kans krijgt alles af te ronden is veel groter.

De vraag is dan hoe geduldig GFH daadwerkelijk is.

Als laatste de grote vraag waarom ADO een deal sluit met GFH vóórdat er een overeenstemming is met de Chinezen. Ja, de gesprekken met Peking verlopen moeizaam en ADO heeft nog geld van UVS tegoed. De club is wat dat betreft in the lead. Nu de deal met de Amerikanen open en bloot op straat ligt, heeft UVS plots veel meer in de melk te brokkelen. Zoals gezegd zouden zij in theorie lastig kunnen worden. De vraag is dan hoe geduldig GFH daadwerkelijk is.

Voor de zittende bestuurders valt te hopen dat alles op z’n plek valt. Dat de KNVB groen licht geeft, de schuldeisers akkoord gaan én dat United Vansen niet te veel tegenstribbelt. Dat over een paar weken een x-aantal miljoenen euro’s op een Haagse bankrekening staat.

Dan nóg zullen er mensen zijn die vragen stellen over de gekozen procedure en bepaalde keuzes tíjdens dat proces. Maar dan is het grotere doel, een gezonde toekomst voor ADO Den Haag, veiliggesteld.

De grote vraag zal dan zijn of dit toch niet allemaal één grote gok was van het ADO bestuur

Maar als onderweg een van de radartjes vastloopt en de deal met Globalon alsnog niet doorgaat, zal worden gewezen naar de zittende directie en Nederlandse leden van de raad van commissarissen. Dan zullen die hun keuzes moeten uitleggen.
De grote vraag zal dan zijn of dit toch niet allemaal één grote gok was.

Bron VI PRO

Door Stef de Bont

Openstaand
  • Aandelen transfer

  • Aftreden huidige bestuur & directie
  • Toekomstvast plan
Voltooid
  • Nieuwe koper vinden

  • Licentie veiligstellen
  • Begroting geaccordeerd krijgen

Dit artikel delen? Kies uw favoriete platform.

Commentaren

Artikel commentaren

Om commentaar te kunnen geven op een artikel op de site dient u zich aan te melden. Reageer normaal! Afzeiken of scheldpartijen worden niet getolereerd.

Gerelateerde artikelen

Als je dit artikel interessant vindt, bekijk dan ook eens deze artikelen.

Home pagina