Overname ADO in laatste fase: Globalon Football Holdings maakt geld over, Haagse club is weer liquide

Voor ADO Den Haag gloren er na maanden van gesteggel over de overname van de club betere tijden. Investeringsmaatschappij Globalon Football Holdings heeft namelijk het geldbedrag dat met de overname is gemoeid overgemaakt. En dus is de Haagse club weer liquide.

In veel opzichten gaat het bij ADO Den Haag de goede kant op. Globalon Football Holdings (GFH) heeft inmiddels het geld gestort dat nodig was om de Haagse club weer liquide te maken. Daarmee is de allerlaatste fase van de overname van de club in gang gezet. Het zorgt ervoor dat het WHOA-traject binnen korte tijd kan worden afgerond. Zaterdagavond communiceerde ADO dat de schuldeisers van de club binnen enkele weken een schikkingsvoorstel kunnen verwachten. Een dag later kreeg deze krant vanuit de Haagse clubleiding de bevestiging dat de nieuwe eigenaar het geld dat met de overname gemoeid is, overgemaakt heeft.

Wie zit er achter Globalon Football Holdings, de nieuwe eigenaar van ADO Den Haag?

Het zal tot opluchting hebben geleid op de kantoren van het Cars Jeans Stadion. Na een lange en slepende zoektocht naar een nieuwe grootaandeelhouder lijkt bijna niets een deal nog in de weg te kunnen staan. GFH is in de gesprek met huidige eigenaar United Vansen (UVS) en niemand twijfelt aan een goede afloop van die onderhandelingen. Te meer omdat de positie van de Chinese eigenaar met het verstrijken van de tijd verslechtert. Via het WHOA-proces kunnen de aandelen namelijk van UVS worden afgenomen.

En ook wordt er niet getwijfeld aan een goedkeurend bericht vanuit de KNVB. De licentiecommissie van de voetbalbond moet toestemming voor de overname geven, maar aangezien GFH meerdere clubs in Europa bezit en het een vergelijkbare procedure al eerder is doorgekomen, kan het op dat vlak eigenlijk niet misgaan.

Beristain, ook voorzitter van voetbalclub Estoril Praia dat op dit moment vierde staat in de Portugese competitie

En dus wordt er in het Cars Jeans Stadion al voorgesorteerd op de nieuwe fase die de club ingaat. Veel mensen binnen de club hebben inmiddels ook al kennisgemaakt met Ignacio Beristain, de Spaanse voetbaladviseur van zakenman David Blitzer, die als eigenaar van Bolt Football Holdings de grote geldschieter achter GFH is. Beristain, ook voorzitter van voetbalclub Estoril Praia dat op dit moment vierde staat in de Portugese competitie, heeft in Den Haag snel indruk gemaakt.

De Bask laat zich gelden als een man met een duidelijke visie. Hij laat in zijn gesprekken met de medewerkers van ADO weinig aan de verbeelding over.

Lokale middelen

Zij spelen hun wedstrijden wekelijks met basiselftallen die voor minstens de helft uit jonge landgenoten bestaan

De Haagse club moet wat hem betreft vooral Haags blijven. Het is sowieso de visie van de investeringsmaatschappij om haar voetbalclubs met lokale middelen omhoog te stuwen. Zo gaat het bij het Belgische Waasland-Beveren en het Portugese Estoril ook. Zij spelen hun wedstrijden wekelijks met basiselftallen die voor minstens de helft uit jonge landgenoten bestaan. Estoril, in 2019 overgenomen door de investeringsmaatschappij, promoveerde vorig seizoen naar het hoogste niveau in Portugal en staat in die competitie nu vierde, achter FC Porto, Sporting Portugal en Benfica.

De thuiswedstrijd tegen VVV zou de best bezochte van dit seizoen worden.

Er gloren al met al betere tijden in Den Haag. ADO is weer liquide en nadert het einde van een bizarre overnamesoap. Het is maar goed ook, want gisteren zag het commerciรซle management met lede ogen aan hoe de nieuwe coronamaatregelen de club weer een flinke klap op financieel gebied hebben bezorgd. De thuiswedstrijd tegen VVV zou de best bezochte van dit seizoen worden. Maar het Cars Jeans Stadion bleef leeg. Waar ze zich bij ADO gisteravond aan konden vasthouden, was dat het ontbreken van publiek nu het enige slechte nieuws rondom de club is.

Bron: AD Premium

Door: Marijn Abbenhuis

Openstaand
  • Aandelen transfer

  • Aftreden huidige bestuur & directie
  • Toekomstvast plan
Voltooid
  • Nieuwe koper vinden

  • Licentie veiligstellen
  • Begroting geaccordeerd krijgen

Dit artikel delen? Kies uw favoriete platform.

Commentaren

Artikel commentaren

Om commentaar te kunnen geven op een artikel op de site dient u zich aan te melden. Reageer normaal! Afzeiken of scheldpartijen worden niet getolereerd.

Gerelateerde artikelen

Als je dit artikel interessant vindt, bekijk dan ook eens deze artikelen.

Home pagina