15 vragen aan… “een nieuw onderdeel” van HCF.

Voortaan proberen we maandelijks een Haagse personality eens uit te vragen over zijn betrokkenheid bij onze club en dan niet de “obvious” vragen. We bijten de spits af met John van Zweden. Een nadere introductie lijkt ons in dit geval niet nodig.

1. HCF: Je doet veel aan goede doelen, kan je dat uitleggen?

John: Als organisaties mij vragen om hun te helpen, kan ik moeilijk nee zeggen, echter toch moet ik dat vaak doen. Je kan niet voor iedereen wat doen, dat is onmogelijk.

Ik ben ambassadeur van de Stichting Steun 22Q11. Dit is een relatief onbekend, maar heel vaak voorkomend syndroom, waar ook mijn dochter mee is geboren. Je staat er niet bij stil, maar 1 : 2000 kinderen worden hiermee geboren. Ik probeer door mijn netwerk zoveel mogelijk voor deze stichting te kunnen betekenen. Toen ik aan ADO Den Haag vroeg of er reclame uiting op de led boarding mogelijk was, werd er direct positief door de commerciële afdeling op gereageerd, en ook bij mijn goede vriend Hans de Zeeuw, voorzitter van FC Dordrecht werd dit direct geregeld. Ook bij NAC Breda is dit nu zichtbaar. Mijn doel is dit bij nog meer betaald voetbal verenigingen voor elkaar te gaan krijgen. Ook voor het Ronald McDonaldhuis kinderfonds heb ik een zwak, en doe ik dingen voor. Heb zelfs 3 jaar geleden mee gedaan met de HomeRide. 500 km fietsen dwars door Nederland heen binnen 24 uur. Iets wat ik trouwens nooit meer ga doen. Kapot was ik.

2. HCF: Je woont niet meer in t Haagse maar ietsje verderop. Je bent vaak ik 070 maar mis je de Lange Potuh en t Plehn niet?

John: Voor mijn gevoel woon ik nog steeds in Den Haag. Woon net buiten de stadsgrenzen, op loopafstand van het ADO Den Haag stadion, maar ik snap je vraag. Voor een echte Hagenees, die had bezworen nooit de stad te verlaten was het een stap waar ik toch even over na heb gedacht. Maar het idee dat ik zo dicht bij het stadion woon gaf voor mij de doorslag. Daarnaast ben ik iedere dag in de winkel, en zodoende ben ik elke dag in Den Haag, de mooiste stad van Nederland.

3. HCF: Wordt je niet doodmoe van al dat ge-kk op alles en nog wat bij ADO?  Sterker nog: zelfs over alles in de stad Den Haag. Wat is dat toch met Hagenezen?

John: Ik snap dat wel. Wij zijn nou eenmaal een volk dat overal een mening over heeft, en dat mag ook. Dat maakt Hagenezen spraakmakende en mooie mensen. Ik ben het er wel mee eens dat het op sommige momenten te ver ging. Dat iedereen zijn mening heeft dat mag, maar je moet op een gegeven moment wel allemaal 1 doel hebben, en dat is de club. Bij jullie, de HCF,  had ik het gevoel dat jullie dat snapte, maar bij veel andere had ik dat gevoel niet. Op echt alles werd commentaar gemaakt en geouwehoerd.

Dat was heel anders in Wales bij Swansea. Iedereen was daar voor Swansea, en iedereen probeerde alles positief te zien. Hier in Den Haag is het precies het tegenover gestelde. Daar was het echt 1 familie, en hoe mooi zou dat zijn als we dat hier ook kunnen krijgen.

4. HCF: Je bent politiek verbonden aan de Mos; hoe is dat ontstaan?

John: Ja dat klopt. Richard heeft mij een aantal maanden voor de 1e verkiezingen waar hij aan mee deed benaderd om lijstduwer van hem te worden. Ik kende Richard al als fanatiek ADO supporter, en deelde zijn politieke denkwijze in veel opzichten. Ik had gelijk door dat dit een succes zou worden. Ik voorspelde 3-4 zetels, hij zelf was toen al blij met 1. Het werden er 3. De vorige verkiezingen werden het er zelfs 9, en werden we de grootste partij van Den Haag. Precies wat ik hem voorspelde.

Wat er met Richard is gebeurd is een schande. Ik weet voor 100% zeker dat er niets aan de hand is. Dit was gewoon een complot, en ik heb heel vaak zelfs het woord lijkenpikkers gebruikt. Deze stad verdient een veel beter college, dan deze dieven. Geen andere woorden voor.

Bij de volgende verkiezingen zal de Haagse burger zich niet meer in de maling laten nemen, en zullen er nog meer inwoners op Groep de Mos Hart voor Den Haag stemmen, en zullen we weer de grootste worden.

Richard is ook de enige die ADO Den Haag heeft gesteund in de moeilijke afgelopen maanden. Alles heeft hij voor ADO Den Haag gedaan. Andere partijen gingen met de eer strijken, maar vergeet niet dat zonder Richard ADO Den Haag er waarschijnlijk niet meer was geweest. Ook is Richard degene geweest die ervoor gezorgd heeft dat het kunstgras weer vervangen werd door echt gras.

Ik hoop dan ook echt, en dat is gelijk een oproep aan een iedere ADO Den Haag supporter, om in Maart massaal op lijst 1 te gaan stemmen, de lijst van Hart voor Den Haag / GdM. Ook de supporters die normaal niet stemmen. Stem aub allemaal op Richard/HartVoorDenHaag!

5. HCF:  Je bent overal en nergens spreker over je boek “Behangkoning in de Premier League”. Je zou zo zeggen dat heel  Nederland dat verhaal nu wel kent. Komen ze nou echt voor dat verhaal of gewoon om eens een Hagenees “in t wild” te zien?

John: Je zou het bijna denken he. Ik geef lezingen door het hele land heen, en vertel overal mijn waargebeurde sprookje over Swansea City. Het is natuurlijk een leuk verhaal, en uit de mond van een Hagenees klinkt het allemaal nog veel mooier met dat platte Haags.
Wat wel heel grappig is dat ik overal kom, het hele land doorkruis, maar nog nooit een uitnodiging uit Amsterdam heb gehad. Er zijn wel plaatsen waar ik heel vaak kom. Meppel is zo’n stad bijvoorbeeld. Ben ik al vaak geweest, bij bijna alle clubs daar, geweldige mensen.
Heb ook al gestaan in de Koninklijke Schouwburg samen met Tommy Beugelsdijk en onze ex Burgemeester Wim Deetman, en in Diligentia. Dat was voor mij wel het mooiste. In mijn eigen stad !

6. HCF: Hoe denk jij over de ontwikkelingen bij ADO? Hoe zie jij de toekomst?

John: Ik hoop echt dat het snel beter gaat met onze club. We zijn gewent dat het altijd onrustig is bij ons, maar de afgelopen jaren waren wel extreem. De overname is een echte soap, maar dan wel een hele slechte. Het had al 7 maanden geleden opgelost kunnen zijn. Men had gelijk met Martin Jol alles rond moeten maken en niet aan zichtzelf moeten denken. Dat is gebeurd. Eigen belang boven het club belang. Hadden we ook 6 punten meer gehad en hadden we nu als nummer 2 het nieuwe jaar ingegaan. Daarna hebben ze de kans laten liggen om het met de Groep Lentze en Jol rond te maken. Ook niet gebeurd. Ik heb daar echt mijn vraagtekens bij, en dat weet Edwin Reijntjes ook. Ben het dus totaal niet met hem, en al die andere eens hierin. Een Haagse groep die de club over zou nemen, dat is waar iedere ADO supporter op zat te wachten. Ook ik zat in de groep van Martin Jol vanaf het eerste moment. Ik heb met Martin en Jeroen talloze keren gesproken, en was er van overtuigd dat het rond zou komen. Helaas dus.  Nu zitten we met een Amerikaanse of Spaanse organisatie. Geen idee wat het is, en ik heb zelfs mijn twijfels of dit ooit definitief rond gaat komen.

Ik zit nu op een punt dat het me eigenlijk geen ene moer meer uitmaakt wie de club runt, en wie er eigenaar is, als er maar rust komt. Deze selectie heeft dat nodig.

Een geweldige groep jonge gasten, met heel veel Haagse gastjes erin, en ja die zijn trots op de kleuren groen en geel en die zijn trots op het logo. Die vechten zich dood voor de club, en dat zie je. Niet het beste voetbal, maar wel strijd en passie, en dat is nou net waar wij als supporter op zitten te wachten. Het liefste straks ook nog allemaal met een Haags matje en op zwarte voetbalschoenen.

The Future Is Bright!

7. HCF: Je bent nog deels verbonden aan je bedrijf maar dat zal ook minder worden in de toekomst. Hoe denkt die Haagse “ahwe lul”  over de toekomst? Nog plannen in een avontuurtje? Want stilzitten kan je blijkbaar niet.

John: De winkel word nu in grote lijnen gerund door mijn zoon en schoondochter. Doen ze prima. Ik ben nog wel elke dag in de zaak, en ook ik help nog klanten. Vind dat veel te leuk om te doen. Stilzitten is geen optie, maar ik weet wat je bedoeld. Als ik ADO Den Haag ergens mee kan helpen zal ik dat niet laten. Ik hou van deze club, en kom er al vanaf mijn kindertijd, en zal tot mijn dood hier blijven komen, wat er ook gebeurd.

8. HCF: Er gingen een hoop indianenverhalen hoe jij dat 10-jaar contract geregeld heb voor die zakelijke box, kan je dat uitleggen?

John: Het is geen 10 maar zelfs een 11 jarig contract. Specifiek door mijn zoon zo geregeld. Er was nog nooit een bedrijf geweest die zich voor 11 jaar aan onze club had verbonden, wel 10 jaar. Wij zijn de langstzittende sponsor van ADO Den Haag. Ik heb ooit tegen mijn zoon gezegd dat nooit iemand ons dat zou kunnen afpakken als hij in de toekomst altijd sponsor zou blijven. Dat was voor hem gelijk de reden om met dit voorstel te komen. Geweldig toch. Tot mijn 70e minimaal in de box bij ADO Den Haag. Begonnen achter het doel met mijn vader in het Zuiderpark. Daarna jaren en jaren op Midden Noord. Later naar Vak C in het Zuiderpark, businessruimte in het Forepark, en nu in een skybox. Ik ben er trots op.

Maar ook hier weet ik waar je op doelt. Er zijn verhalen dat ik deze box gratis heb gekregen van ADO Den Haag, maar effe serieus…… Waarom zou ADO dat doen ? Ik betaal net als ieder ander voor deze box, en ook nog is de volle pond. Ik heb ondanks dat we dit voor 11 jaar hebben afgesloten niet eens onderhandeld over de prijs. Gewoon direct het voorstel van ADO Den Haag direct geaccepteerd ! Mijn zoon heeft zelfs in een interview hierover gezegd dat de club op het moment van tekenen in grote problemen zat, en dat daarom juist nu het moment was om langdurige steun uit te spreken aan de club, en dat dit voor ons ook een van de redenen was.

En weet je wat zo mooi is ? Ik ben een dag later gebeld door Robert Medenblik (van der Velde ’t Veentje verhuizingen), dat hij dit zo’n mooi idee vond dat hij ook een 11 jarig contract ging tekenen, en daarna een club van 11 heeft opgericht, met als doel alleen maar contracten van 11 jaar afsluiten.

We hebben trouwens ook nog reclame op de 2 lichtreclame borden in de hoeken. Ook dat is, een paar jaar geleden al, voor 10 jaar afgesloten.

9. HCF: Over t Pardew-verhaal,je niet aflatende steun voor Hamdi willen we het niet hebben maar al die kritieken (al dan niet terecht) die je kreeg en dat zelfs je vrienden je verketterden…deed dat wat met je en kan je daarmee omgaan? Je hebt een grote waffel maar volgens ons ben je ook een gevoelsmens.

John: Vooropgesteld dat ik helemaal niets met de komst van Pardew en alle Engelsen te maken heb gehad, en dat de komst van Pardew alleen is toe te schrijven aan het netwerk van Hamdi. Dat het niet goed heeft uitgepakt, dat is bekend, maar toen Pardew tekende bij ADO, toen dacht ook ik dit is super. Alan Pardew bij onze club. Wat een naam. En ook die Engelse spelers had ik vertrouwen in. Iedereen heeft het over het weggegooide geld wat die gasten hadden gekost, maar vergeet niet het waren allemaal loan spelers. Die kosten allemaal bijna niets. In 2011 hadden we Kubik en Bulykin. Had ook nog nooit iemand van gehoord. Ik had de hoop dat er nu ook 2 of 3 sensaties tussen zaten, en had de hoop met Elmkies en Ravel Morrison. Helaas is dat niets geworden.

Ja ik heb Hamdi gesteund. Tot aan zijn vertrek toe. Een vertrek wat ik zeer betreurde, en ik heb zelfs op de Zondag nadat we van Twente verloren nog een uur met hem gesproken en hem geprobeerd om te lullen. Geweldige gozer, lokale gast, harde werker en bovenal een goed directeur. Ik snap echt wel dat andere daar een andere mening over hebben, en kijken puur naar wat er is gebeurd met de club.

Maar het zooitje waar hij in is gestapt was echt van de buitencategorie. Het was voor hem alleen maar puin ruimen, en niets anders. Natuurlijk waren er ook zaken wat hij misschien anders had kunnen en moeten doen, maar ik kan je zeggen dat dit een van de beste directeuren is geweest die we hebben gehad. Ook eentje die echt werkte voor zijn geld. Reed je ’s morgens om 6 uur langs het stadion, dan stond zijn auto er, en als je er ’s avonds om 11 uur langs reed stond die er nog.

Op o.a. twitter waren mensen, en dus ook mijn vrienden het niet met mij eens. Dat mag. Ik verdedigde Hamdi en Jol, en probeerde altijd alles positief te bekijken. Het werd alleen op den duur niet echt leuk meer, en waren er persoonlijke aanvallen, en gaven mensen mij de schuld. Je weet hoe dat gaat. De 1 zegt wat, de ander neemt het over en aan het einde van de rit ben ik verantwoordelijk. Ik ben daar vol tegen in gegaan, ook omdat op een gegeven moment mijn dochter er bij werd betrokken. Dat ging te ver voor mij. Voeren mag, en hoort erbij. Doe ik ook, maar dit ging te ver. Heb toen een heleboel volgers op twitter geblokt, en ja daar zaten ook vrienden bij die ik al 40 jaar en langer kon. Dat deed me wel pijn.

Laten de mensen stoppen met onzin verhalen en leugens over mij te verspreiden. Je hoeft het niet met me eens te zijn, maar stop met dat jaloerse gedrag. Iets anders kan ik niet bedenken wat de reden is hiervan. En degene over wie ik het heb weten zelf wel wie ik bedoel.

10. HCF: Wat is voor jou ontspanning? Naar ADO, Swansea gaan of je schapen voeren. Ben je sowieso een buitenmens? Je bent immers geboren in hartje Den Haag.

John: Ontspanning voor mij zijn inderdaad op dit moment mijn beestjes. Ben een soort van boer geworden. Heb thuis schapen, kippen, varkens, geiten en loopeenden in de tuin. Geweldig. Iedere ochtend een stukje lopen met mijn schapen heerlijk man.

Maar ook vergeet ik nooit mijn “roots” die lag in Transvaal. Een geweldig wijk vroeger. Gemaakt, geboren en getogen in onze winkel. Ik ga daar nog steeds iedere week naar dezelfde Turkse kapper om effe mijn baardje te scheren en een bakkie koffie te drinken. Transvaal zit net als ADO nog steeds in mijn hart, maar ik voel me nu ook thuis waar ik nu woon.

Swansea en ADO is op voetbalgebied het enige wat me interesseert nog. Ook het nationale team van Wales volg ik op de voet. Ik ga naar bijna alle uit en thuiswedstrijden toe, en ben ook lid van de Red Wall. Heb ik meer mee dan met dat Oranje, veel meer. Als Swansea verliest ben ik nog steeds doodziek, en dat is net als uiteraard met ADO. Beide clubs hebben een grote invloed op mijn leven gehad, en zullen dat altijd blijven.

11. HCF: Je bent ook crediteur: hoe denk jij over voorstel WHOA, dat dus ook aan jou is gedaan?

John: Ik ben inderdaad een crediteur, maar ik denk dat ik de enige crediteur ben die nog geen voorstel van de Whoa heb gehad. Snap het niet helemaal, maar eerlijk gezegd maakt het me ook niet uit. Ik zal altijd akkoord gaan. Zonder ADO Den Haag kan ik niet.

12. HCF: Denk jij dat de gemeente iets te verbergen heeft wat betreft de boekwaarde van het stadion? Waarom is nog niets bekend inzake de boekwaarde?

John: Het is jammer dat Richard de Mos niet meer in de coalitie zit in de gemeenteraad. Die hele Haagse raad nu is een drama. Eerst moest de gemeente garant staan voor een bedrag van 7,500.000, en toen bleek later dat ze garant moesten staan voor 750.000. Aardig rekenfoutje ook, maar ook daar heeft iedereen zich uit gelult. Zelfde geldt voor het stadion. Iedereen dacht dat het bod wat Jeroen Lentze had gedaan van 10.000.000 op het stadion te laag was en zelfs een belediging, maar hij zat er toch wel verdomt dichtbij. De gemeente heeft heel wat te verbergen. De waarheid is nog steeds niet naar buiten gekomen. De gemeente hult zich in stilzwijgen en is blij dat de Groep Lentze en Jol het niet is geworden. Ben ik zeker van. Ik zal blij zijn als het straks Maart is en we weer een echt Haags gemeentebestuur hebben met een echt Hart voor Den Haag, en een ADO hart. Daarom nogmaals Stem allemaal op Richard de Mos !!!

13. HCF: Vind je het hele gebeuren op een rond de club niet lijken op een enorme slangenkuil waar afgunst, roddel en achterklap dagelijks de hoofdrol spelen?

John: Jazeker. Daar lijkt het wel op. Nou moet ik zeggen dat dit al zo is zo lang ik bij ADO kom, maar de laatste tijd is wel echt heel erg. Ik weet ook niet meer wie de waarheid spreekt. Dat is het ergste. Er gebeuren zoveel idiote dingen. Mensen van binnen uit gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Kijk naar die Sjakie van de Hoek van een paar jaar geleden. Vergeet ik ook nooit meer.

Ik praat met supporters, werknemers, sponsoren, vrijwilligers, directie en politiek. Ik hoor dus alles. Dat is vaak mijn probleem. Ik sta overal middenin, en wil alles geloven, maar dat kan niet. Er wordt zoveel bij elkaar gejokt. Niet normaal meer. Daarom blijf ik de laatste tijd ook wat meer op de achtergrond, o.a. op social media over ADO Den Haag. Lekker rustig. Alleen over het team en de selectie hoor je me nog op het moment.

Ik hoop dat in 2022 iedereen bij ADO snapt dat niemand groter is dan de club. Niemand. Niet de directie, niet de RvC, niet de HFC, niet de sponsoren en niet de eigenaar.

De club is van de supporters. Die zullen er altijd zijn !!!

14. HCF: Vertel eens een verhaal over je ouwe vriend Dollar?

John:  Dollar ? Hahaha. Daar heb ik teveel mee meegemaakt. Te veel om op te noemen, en misschien ook niet heel verstandig. Ik ken Nico al ruim 40 jaar. We woonde niet ver bij elkaar vandaan. Zijn ouders waren melkboer en hadden een klein winkeltje op de Hoefkade. Wij een behangwinkel op de Paul Krugerlaan. We hebben allebei de stad verlaten, alleen hij iets verder weg dan ik. Ik woon op loopafstand van het ADO stadion, en hij in Groningen. Samen met Ron Loof. Ook daar heen verhuist. Beide knettergek hahaha.

15. HCF: Heb je zelf iets wat je kwijt wil, wat supporters moeten weten, wat belangrijk is voor ADO wat wij niet hebben gevraagd?

John: Het enige wat ik nog kwijt wil is dat wij met zijn allen supporter zijn van de mooiste club die er bestaat. In goede en slechte tijden blijven we onze club trouw. Laat dit zo blijven en laten we met zijn allen achter de club blijven staan.

Laten we hopen dat 2022 ons jaar wordt en dat de boys op het veld en de staf weer op onze onvoorwaardelijke steun kunnen blijven rekenen, met promotie terug naar de eredivisie aan het eind.

Wie er ook directeur of eigenaar is:

  No one is bigger than OUR club !!!

 

HCF: En zo is het John, dank voor je tijd en je openhartige antwoorden!

 

Openstaand
  • Aandelen transfer

  • Aftreden huidige bestuur & directie
  • Toekomstvast plan
Voltooid
  • Nieuwe koper vinden

  • Licentie veiligstellen
  • Begroting geaccordeerd krijgen

Dit artikel delen? Kies uw favoriete platform.

Commentaren

Artikel commentaren

Om commentaar te kunnen geven op een artikel op de site dient u zich aan te melden. Reageer normaal! Afzeiken of scheldpartijen worden niet getolereerd.