Hoe bevalt Globalon/Bolt bij Waasland Beveren, een Belgische voetbalclub overgenomen door Bolt eind 2020?

Eind 2020 werd Waasland/Beveren overgenomen door de Europese tak van het Amerikaanse Bolt Football Holdings; Globalon Football Holdings. Vooralsnog lijkt  Globalon zich prima te manifesteren in het Belgische. Waasland/Beveren was in sportieve en deels financiële problemen en zocht een overname partij.

Om eens te horen hoe een supporter van de club denkt na 2 jaar buitenlandse investeerder hebben we contact gezocht met Pepijn, een échte (SK)Beveren supporter.  Om wat duiding van de overname te geven volgt na de vragen een artikel van een Belgische voetbalwebsite.

HCF: Hoe slecht ging het met de club?

We speelden altijd tegen de degradatie

Pepijn: Op zich ging het niet extreem slecht met ons. We speelden wel altijd tegen de degradatie, maar financieel waren we gezond en we konden ons elk jaar weer redden ook al hadden we veruit het kleinste budget. Tot het seizoen voor de overname, we eindigde toen laatst maar omdat de competitie niet afgewerkt kon worde omwille van covid mochten we in eerste klasse blijven, toen hebben de vorige eigenaars beseft dat hun budget niet voldoende was voor profvoetbal. Waarschijnlijk had het schandaal rond omkoping er ook mee te maken, onze toenmalige bestuurders waren ook verdacht en waarschijnlijk hebben ze eieren voor hun geld gekozen.

HCF: Waarom op zoek naar een buitenlandse investeerder? Het Belgische bedrijfsleven is toch altijd erg geïnteresseerd geweest in de sport, van veldrijden tot voetbal zijn de shirts altijd vol met sponsoren?

Pepijn:  Dat zou ik ook niet weten, volgens ons vorig bestuur lagen er verschillende voorstellen op tafel (volgens geruchten was red bull daar ook bij) en is er democratisch gestemd voor deze investeerders. Misschien was er geen enkele Belgische investeerder die genoeg bood of waren er gewoon geen geïnteresseerde Belgen, anders zou ik het ook niet weten.

HCF: Twee jaar buitenlandse investeerder…is W/B er substantieel beter van geworden?

Een lokale voorzitter, een erg goede sportief directeur en een CEO die echt naar de fans luistert.

Pepijn:  Sportief nog niet helemaal want in het eerste jaar van de investeerders zijn we gedegradeerd, maar Bolt kwam ook pas aan als het seizoen al bezig was dus was het lastig meteen veranderingen door te voeren. Maar op structureel vlak zijn we er zeker beter op geworden, het heeft wel een tijd geduurd, maar door de aanstelling van de nieuwe voorzitter nu is het structurele helemaal op orde met een lokale voorzitter, een erg goede sportief directeur en een CEO die echt naar de fans luistert.

HCF: De macht is weggegeven aan een buitenlands bedrijf. Voetbal is toch van ons en niet van een investeerder?

Waasland-Beveren was vroeger SK Beveren

Pepijn:  Daar ben ik het mee eens, maar bij Beveren heb ik echt het gevoel dat het voetbal van ons is. Dat heeft Antoine Gobin (onze CEO) heel goed voor elkaar. Hij is heel bereikbaar en luistert ook echt naar de fans. Het beste voorbeeld hiervan is dat hij probeert ons onze echte naam en stamnummer terug te geven. Waasland-Beveren was vroeger SK Beveren, maar door financiële problemen, degradaties en politiek zijn we gefusioneerd met Red Star Waasland. Toen is onze naam veranderd en onze stamnummer ook. Enkele fanatieke fans hebben toen hun eigen club (eerst Yellow-Blue Beveren nu Supporterskring Beveren) opgericht om SK Beveren in leven te houden. In novemeber heeft Gobin een brief geschreven naar Yellow-Blue om terug 1 te worden onder de vorige naam en stamnummer. Bijna iedere supporter zou dit willen, wat aantoont dat Gobin luistert naar de fans.

HCF: In dat kader: is het commercie of denken jullie dat er wel enige clubliefde is?

Ik denk dat het belangrijk is dat de CEO wel een klik heeft met de club

Pepijn: Waarschijnlijk zal het voor de grote baas (David Blitzer) wel commercie zijn maar ik denk dat het belangrijk is dat de CEO wel een klik heeft met de club, want hij neemt tenslotte alle beslissingen, wat bij ons volgens mij wel het geval is en hopelijk bij jullie in de toekomst ook.

HCF: ADO Den Haag staat op het punt overgenomen te worden door Globalon, de afgelopen 8 jaar was ADO eigendom van een Chinese investeerder die er een bende van maakte. Tevens was het bestuurlijk chaos bij onze club. Is Bolt/Globalon een redding?

Volgens mij zal Bolt/Globalon het alleszins veel beter doen dan de Chinese investeerder.

Pepijn: Bij Bolt was het niet meteen op orde, maar na een seizoen de leiding te hebben is bestuurlijk alles op orde en volgens mij veel beter dan voordien. Toen de overname plaats vond werd besloten onze toenmalige voorzitter (Dirk Huyck) nog 1 seizoen voorzitter te laten. Wat wel voor wat verwarring zorgde, want Huyck heeft publiekelijk toegegeven dat hij liever een andere investeerder had gezien. Huyck mocht ook eigenlijk geen beslissingen meer nemen, wat toch raar is aangezien hij voorzitter was. We zitten ook al aan onze 3e sportief directeur, maar nu hebben we een goeie te pakken. Ook onze nieuwe voorzitter (Jo Van Moer) past in de nieuwe wind die door onze club waait, Jo was nog hoofdsponsor bij SK Beveren en zal dus ook proberen SK Beveren terug te laten komen. Dus volgens mij zal Bolt het alleszins veel beter doen dan de Chinese investeerder.

HCF: Vooralsnog lijkt Ignacio Beristain CEO te worden bij ADO. Bij W/B Antoine Gobin die het erg goed doet en bejubeld wordt. Kan je uitleggen waarom?

Dat de CEO gewoon een praatje maakt met de supporters en dan nog echt luistert ook.

Pepijn: Zoals ik eerder al zei luistert hij echt naar de fans en doet hij echt iets met de ideeën van de supporters. Hij probeert zich ook aan te passen naar België. Hij probeert zoveel mogelijk in het Nederlands te communiceren wat voor een fransman zeker niet vanzelfsprekend is. Voor en na de match staat hij zelfs gewoon tussen de supporters in de kantine, dat zie je in het moderne voetbal toch niet vaak meer dat de CEO gewoon een praatje maakt met de supporters en dan nog echt luistert ook.

HCF: Hoe zie jij de komende jaren met deze investeerder? Worden jullie een handelshuis of is er oprecht een doel om W/B beter maken en terug naar de top te brengen?

Het is al lang geleden dat wij als supporters echt het gevoel hadden dat de bestuurders vooruit willen met onze club

Pepijn: Volgens mij is het niet echt een doel om W-B terug naar de top te brengen maar wel om SK Beveren terug naar de top te brengen, te beginnen met de promotie dit jaar.
(Redactie: Vroeger heette Waasland Beveren “SK Beveren”, na een fusie met Red Star Waasland is het Waasland-Beveren geworden. De supporters zijn hier altijd fel op tegen geweest en Gobin heeft aangegeven van het gedeelte Red Star af te willen en door te gaan als SK Beveren. Dit kon eerder niet omdat het bestuur van Red Star na de fusie aan de macht kwam)

Nu staan we tweede, maar deze transferperiode (mercato) is al heel indrukwekkend geweest met echte versterkingen. Dus we staan er goed voor om terug te keren naar het hoogste niveau. Het is al lang geleden dat wij als supporters echt het gevoel hadden dat de bestuurders vooruit willen met onze club en niet gewoon willen spelen om erin te blijven. En dat zal dan de eerste stap zijn om terug te keren naar de top van het Belgisch voetbal

HCF: Dankjewel Pepijn, we houden contact!

Voor wat duiding een artikel uit Belgie:

Waasland/Beveren geeft uitleg

In september raakte bekend dat Waasland-Beveren werd overgenomen door het Amerikaanse Bolt Football Holdings. Woensdagavond gaven de CEO Antoine Gobin, de voorzitter Dirk Huyck en de Supportersfederatie meer uitleg.

Bolt Football Holdings, een Amerikaanse investeringsgroep, zwaait de plak op de Freethiel. Buiten het voetbal bezitten ze ook clubs in het basketbal en ijshockey. Voorzitter Dirk Huyck geeft aan waarom een overname nodig was.

“De laatste jaren zijn we gebotst op onze limieten. Zonder onverantwoorde risico’s konden we wel het einde van elk seizoen afsluiten met een positieve jaarrekening. Dat was steeds een huzarenstukje op zich. Maar als iedereen rondom jou met grotere budgetten werkt, moet je op een gegeven moment mee om te kunnen volgen. Vandaar startte de zoektocht naar een nieuwe investeerder. Gelukkig zijn we op tijd beginnen zoeken, nog voor de coronacrisis werden al verschillende contacten gelegd”, aldus Huyck tegenover het officiële clubkanaal.

Antoine Gobin is de nieuwe CEO van de club. Hij streek midden oktober op de Freethiel neer. Gobin is de link tussen België en Amerika. De 31-jarige Fransman was voordien al aan de slag in de Amerikaanse MLS en bij Bordeaux.

Gobin geeft aan wat zijn plannen zijn. “In de eerste plaats willen we vooral stabiliteit toevoegen. De Amerikanen hebben niet geïnvesteerd om meteen te degraderen, dat is echt geen optie. We gebruiken de tijd die we nu hebben door de coronacrisis om intern de structuur verder te verbeteren en te professionaliseren. Dat moet het hoofddoel zijn. Iedereen moet de ambitie hebben om altijd beter te doen. Beveren heeft op dat vlak veel potentieel, maar we moeten groter durven denken. Op dit moment is dat vooral het behoud verzekeren. Tegelijkertijd kunnen we stappen ondernemen om te groeien als club.”

“We zijn er ons van bewust dat er nog heel wat stappen te zetten zijn. Dat er veel commentaar geleverd wordt, betekent ook dat er nog veel mensen nog om de club geven. Het is aan ons om die terug te winnen en dat zal alleen kunnen door resultaten te halen, niet enkel sportief. Al moeten we eerst leren kruipen voor we wandelen, en pas daarna kunnen lopen.”

 

 

Openstaand
  • Aandelen transfer

  • Aftreden huidige bestuur & directie
  • Toekomstvast plan
Voltooid
  • Nieuwe koper vinden

  • Licentie veiligstellen
  • Begroting geaccordeerd krijgen

Dit artikel delen? Kies uw favoriete platform.

Commentaren

Artikel commentaren

Om commentaar te kunnen geven op een artikel op de site dient u zich aan te melden. Reageer normaal! Afzeiken of scheldpartijen worden niet getolereerd.